Auke’s gedicht probeert niets te bagatelliseren

Het gedicht van Auke Siebe Dirk de Leeuw mag niet worden voorgedragen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei, uit angst voor een nuancering van daderschap. Maar het gedicht gaat niet om het bagatelliseren van marteling, deportatie of verraad.

Een vaak gehoord verwijt is dat Nederlanders destijds weinig hebben gedaan om de deportatie en uitroeiing van joden te voorkomen. Critici vinden dat velen meer durf hadden kunnen tonen.

Was het maar zo eenvoudig. Ook voor daders kunnen verzachtende omstandigheden gelden. Mijn vader sloot zich vrijwel direct na het uitbreken van de oorlog aan bij het verzet. Zijn verzetsdaden hebben hem bijna het leven gekost. Anderen hebben andere keuzes gemaakt, vanuit verkeerde ideeën over de toekomst of uit angst. Het vraagt veel van een mens om op te komen tegen schendingen van mensenrechten. Dit is niet vanzelfsprekend. Mensen die zich durven verzetten, verdienen bewondering voor hun moed en doorzettingsvermogen. Dit betekent niet dat we voor foute keuzes geen enkel begrip mogen tonen.

I. StapperDen Haag