Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

‘Actie vanuit de lucht’ tegen herdenking Duitsers in Vorden

De plek waar de Duitse militairen begraven liggen. Still uit NOS-video over de ophef rond de dodenherdenking in Vorden.

Een joodse belangengroep wil actie voeren tegen het plan van het Comité 4 mei om bij de dodenherdenking in het Gelderse Vorden ook stil te staan bij de dood van enkele Duitse militairen. De groep, genaamd TOF, wil “actie vanuit de lucht” voeren, voorafgaand aan de herdenking.

In Vorden bestaat dit jaar voor het eerst de mogelijkheid ook Duitse soldaten te herdenken. Deelnemers aan de dodenherdenking kunnen op de begraafplaats voor een route kiezen die ook langs de graven van tien Duitse militairen voert. Burgemeester Aalderink liet eerder deze week weten dat hij niet van plan is om in te grijpen, ondanks boze e-mails die hij ontving.

Dennis Pekel, woordvoerder van TOF, wil niet concreet noemen op welke manier de belangengroep actie gaat voeren, uit angst dat deze anders verboden wordt. Hij zegt desgevraagd tegenover NRC-redacteur Danielle Pinedo:

“De actie wordt vanuit de lucht gevoerd. Heel Vorden zal zien dat we ze fout vinden.”

‘Geen Moffen herdenken op 4 mei’

De belangengroep, die bestaat uit “tientallen, vooral jonge joden”,  noemt het in een persbericht met de titel ‘Vorden iSS fout: geen Moffen herdenken op 4 mei’ “onacceptabel dat 4 mei wordt besmeurd door de oorlogsmisdaden van de nazi’s”. Uit het persbericht:

Burgemeester en Gemeenteraad van Vorden zien voorts geen bezwaar in het zingen van een vriendschapslied voor de gevallen nazi soldaten. Nazi soldaten die direct verantwoordelijk zijn voor het vermoorden van ondermeer 6 miljoen Joden in de periode 1939-1945. Het Comité 4/5 mei Vorden luistert liever naar een lied voor deze nazi-misdadigers dan ze stilstaan bij de reden waarom Nederland op 4 mei 2 minuten stil is.

Het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) zegt in een reactie tegenover NRC dat “iedereen recht heeft op de vrijheid van meningsuiting”.

Ophef over gedicht tijdens dodenherdenking op de Dam

Het is niet de eerste keer deze maand dat er commotie is over een dodenherdenking.

  • Eind vorige maand trok het Nationaal Comité 4 en 5 mei een omstreden gedicht dat voorgedragen zou worden tijdens de dodenherdenking op de Dam terug. De 15-jarige Auke de Leeuw zou tijdens de dodenherdenking op de Dam het gedicht ‘Foute keuze’ voordragen over zijn oudoom die zich aansloot bij de SS. Dit stuitte op felle kritiek van het Nederlands Auschwitz Comité en het Centrum Informatie en Documentatie Israël.
  • Op Texel is ophef ontstaan omdat de zoon van de NSB-burgemeester komt spreken tijdens de dodenherdenking. Twee leden van het lokale organisatiecomité zijn uit protest opgestapt. In de Texelse Courant verschenen diverse ingezonden brieven. Eenderde van de bewoners sprak zich in een internetpeiling uit tegen de komst van de zoon van de oorlogsburgemeester.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad twee achtergrondverhalen over de dodenherdenkingen in Nederland. Of lees de artikelen vanaf 15.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees).