Eis tachtig jaar cel tegen Charles Taylor ‘is onrealistisch’

Oud-president Taylor, vanmorgen in Leidschendam, waar het Sierra Leone-tribunaal zetelt. Foto Reuters Oud-president Taylor in Leidschendam, waar het Sierra Leone-tribunaal zetelt, vorig jaar februari. Foto Reuters

De aanklagers van het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) eisten vandaag tachtig jaar celstraf voor Charles Taylor, de vroegere krijgsheer en president van Liberia. Het hof veroordeelde Taylor vorige week voor oorlogsmisdaden.

De 64-jarige Taylor werd vorige week donderdag schuldig bevonden op alle elf aanklachten van onder andere terrorisme, moord, mishandeling, verkrachting, seksslavernij en het rekruteren en inzetten van kindsoldaten. De rechters achtten het toen niet bewezen dat hij tijdens de oorlog orders gaf, wel tactische en financiële ondersteuning.

http://youtu.be/GFbp_UyQIxw

‘Eis weerspiegelt rol bij extreem zware misdaden’

Aanklager Brenda Hollis schreef in een verklaring dat een celstraf van tachtig jaar “een weerspiegeling is van de essentiële rol die meneer Taylor speelde bij deze extreem zware misdaden”, meldt persbureau AP. De aanklagers riepen tijdens het proces 94 getuigen op om het Hof te overtuigen van hun aanklacht. Een groot deel van hen bestond uit ernstig verminkte slachtoffers. Taylor ontkende tijdens zijn proces niet dat die gruwelijkheden zijn begaan, maar wel dat hij daar een rol in speelde.

Mohamed Traore, een van de slachtoffers van Charles Taylor, buiten het Speciale Gerechtshof in Freetown, Liberia. Hier konden slachtoffers de voortgang van het proces tegen de oud-leider volgen, 26 april 2012. Foto AFP / Issouf SanogoMohamed Traore, een van de slachtoffers van Charles Taylor, buiten het Speciale Gerechtshof in Freetown, Liberia. Hier konden slachtoffers de voortgang van het proces tegen de oud-leider volgen, 26 april 2012. Foto AFP / Issouf Sanogo

‘Eis is onrealistisch’

Buitenlandredacteur Toon Beemsterboer, die over de zaak tegen Taylor schreef voor NRC Handelsblad, noemt de eis van de aanklagers onrealistisch. Beemsterboer:

“De hoogste straf die dit tribunaal heeft uitgedeeld is 52 jaar celstraf. Dit was voor mensen die de zogenoemde commando verantwoordelijkheid hadden, dus direct verantwoordelijk waren voor het plegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Taylor is alleen veroordeeld wegens medeplichtigheid hieraan. De straf zal dus waarschijnlijk lager uitvallen dan die 52 jaar. daarnaast zit hij al zes jaar in voorarrest, dat wordt van de uiteindelijke straf afgetrokken.”

Eerste veroordeling staatshoofd sinds Neurenberg

In de burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2002) vielen 200.000 doden. Twee miljoen mensen, bijna de helft van de bevolking, raakten ontheemd. Charles Taylor steunde de burgeroorlog vanuit Liberia; hij zou de rebellen van de RUF in Sierra Leone wapens en munitie hebben verkocht in ruil voor bloeddiamanten. De rebellen van het RUF gebruikten vrouwen en meisjes als seksslaven. Ze ontvoerden kinderen, zetten hen in als kindsoldaten of stelden hen te werk in diamantmijnen.

De uitspraak van het SCSL was de eerste van een internationaal tribunaal over een voormalig staatshoofd sinds het Neurenbergse proces tegen Karl Dönitz, de marineofficier die Duitsland korte tijd leidde na de zelfmoord van Adolf Hitler. Slobodan Milosevic ging Taylor voor, maar overleed in 2006 voordat het Joegoslavië-tribunaal was afgerond.