9 mei

We naderen de 9de mei, de jaarlijkse Dag van de Overwinning. In Moskou wordt al een week lang geoefend met het militair materieel, dat die dag over het Rode Plein moet denderen. Het heeft altijd iets indrukwekkends, al haalt het het niet bij de mooie, weemoedige Russische militaire muziek, die die dag op het Rode Plein klinkt. Je kunt die muziek dezer dagen weer in grote hoeveelheden in de cd-winkels kopen. Ik kan u vooral de soldatenliederen aanbevelen: het ‘Ech, darogi’ brengt u, zelfs zonder de tekst te begrijpen, meteen in tranen.

Ook hangen er overal in de stad affiches. Op een van hen is een grote fout gemaakt: de afgebeelde soldaat is geen Rus, maar een Amerikaan.

Het is waarschijnlijk deels een bewijs van de ongeïnteresseerdheid van de ambtenaren die die affiches hebben gemaakt en misschien zegt het ook wel wat over het dalende niveau van het onderwijs, dat in de Sovjet-Unie bovengemiddeld goed was, maar sinds 1992 in verval is, als gevolg van corruptie. En  zoiets gebeurt  in de dagen dat de VS door premier Poetin opnieuw als de grote vijand van Rusland wordt bestempeld. De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, Michael McFaul, zal er zeker om kunnen lachen.

 

 

    • Michel Krielaars