Vijftigduizend mensen bij huldiging Ajax

Frank de Boer spreekt het publiek toe naast de Amsterdam Arena tijdens de huldiging van de Amsterdamse club. Foto screenshot AT5

Bij de huldiging van Ajax naast de Amsterdam Arena waren vanavond zo’n vijftigduizend mensen aanwezig.

De huldiging begon om 19.00 uur, de festiviteiten twee uur eerder. De toegestroomde fans zagen in een decor van roodwitte shirts, vlaggen, fakkels en rook hoe hun helden de kampioensschaal toonden. Ook waren er optredens van uiteenlopende artiesten. Bekijk hier live de huldiging.

De menigte floot de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan uit toen hij het podium op kwam om de Ajacieden te feliciteren. Hij noemde het uitfluiten van de burgemeester een ‘Amsterdamse traditie’, maar toonde zich lichtelijk geïrriteerd, schrijft persbureau Novum. Van der Laan:

“Ik had al een seizoenkaart toen de meesten van jullie nog Sesamstraat keken in jullie pyjamaatje.”

Een deel van de supporters is niet blij met de burgemeester vanwege het tijdstip van de huldiging en de locatie. Vorig jaar werd de ploeg direct na de kampioenswedstrijd gehuldigd en vond het feest plaats op het Museumplein. Na rellen met gewonden, tientallen arrestaties en veel schade (onder andere aan het Van Gogh Museum) kondigde Van der Laan toen aan dat het de laatste huldiging in het centrum was.

Voor zover bekend zijn er nog geen incidenten geweest, meldt Novum. De politie heeft vierhonderd agenten paraat. De huldiging duurt tot 21.30 uur. De huldiging van vorig jaar trok honderdduizend geïnteresseerden. Die huldiging werd echter direct na de laatste wedstrijd gehouden, en de ontlading was groter omdat het laatste kampioenschap toen zeven jaar geleden was. Ook sprak de locatie in het centrum veel fans meer aan.