2011 Londen en andere Britse steden

Plan B: Ill Manors (2012)

Ill Manors van de Britse muzikant Plan B (Benjamin Paul Ballance-Drew) verwoordt het ressentiment van de relschoppers in de Britse steden vorig jaar. Het is door een journalist van The Guardian al de ‘beste Britse protestsong’ in jaren genoemd. Hij vergeleek het zelfs met What’s Going On van Marvin Gaye en de relnummers van The Clash.

Ill Manors, dat binnenkort ook als film verschijnt, is grime, een soort rasta meets gangsta rap meets punk. In zijn tekst somt Plan B alle gevoelens op van de reltrappers in de Britse steden vorig jaar. ‘Oi! I said Oi! / What you looking at you little rich boy!/ We’re poor ’round here, run home and lock your door.’

„Londen is een verdeelde stad, met puissant rijke delen tegenover arme buurten. Ill Manors geeft een blik in het hoofd van de rellende jongens van vorig jaar: ‘Think you know how life on a council estate is/ From everything you’ve ever read about it or heard/ Well it’s all true, so stay where you’re safest.’”