1981 Brixton, Londen

The Clash: White Riot (1977) en Guns of Brixton (1979)

„In White Riot uit 1977 doet The Clash verslag van hun ervaringen met de Notting Hill Riots in 1976. Dat was hun moment van awakening, toen ontstond de politieke ‘stijl’ van The Clash. Uit White Riot spreekt een zekere jaloezie op de zwarten: ‘Black people gotta lot a problems/ But they don’t mind throwing a brick’, zingen ze. ‘White people go to school/ Where they teach you how to be thick’.

„Verschillende hoezen van The Clash laten bewerkte foto’s zien van rasta’s die tegen de politie vechten in de straten van Notting Hill. In hun beginjaren trad The Clash op tegen een achtergrond van geprojecteerde films van de gevechten op straat. Later zouden de Clash-leden Paul Simonon en Mick Jones vertellen dat ze ook probeerden om een auto in de fik te steken tijdens de rellen, maar dat dat nog niet meeviel.

„Paul Simonon komt zelf uit Brixton en schreef Guns of Brixton in 1979, twee jaar voor de rellen daar plaatsvonden. The Clash leunde zwaar op reggae, niet alleen muzikaal maar ook politiek. Reggaebands als Steelpulse predikten de revolutie. Als rasta’s beschouwden ze het westen als Babylon, maar op een dag zal Babylon branden: Two Sevens Clash, noemden ze dat, het jaar 1977.

„Guns of Brixton beschrijft het gevoel van naderende chaos, van het moment dat het getreiter door de politie net te veel wordt en dat er met geweld wordt gereageerd. De eerste zinnen behoren tot de bekendste van de Engelse popgeschiedenis: ‘When they kick out your frontdoor, how you gonna come?/ With your hands on your head or on the trigger of your gun’.”