1969 New York

Tower of Power: Urban Renewal (1974)

„Iedereen kent Power of Tower als een funky toeterorkest, maar ze speelden vaak op bijeenkomsten van zwarte activisten. Veel van hun veelal instrumentele nummers gaan over de stad. Walkin’ Up Hip Street staat ook op Urban Renewal. Niet toevallig is urban tegenwoordig het woord voor zwarte cultuur.

„In 1969 kwamen zwarte activisten in het geweer tegen het Master Plan voor New York. ‘Damn the Masters’ Plan’, was een van hun leuzen, een verwijzing naar de slavernij. Niet zwarte activisten radicaliseerden toen, ook de soul. Motown in Detroit veranderde van een hitfabriek van zwarte muziek in een platenmaatschappij die ook sociaal geëngageerde albums uitbracht. Zoals Marvin Gayes What’s Going On en Stevie Wonders gettonummers als Living For The City. Gaye en Wonder veranderden ook van arbeiders in een hitfabriek in autonome kunstenaars die conceptalbums maakten.”