1967 Detroit

John Lee Hooker: Motor City Is Burning (1967)

„Een paar maanden na de rellen in Detroit in juli 1967 nam John Lee Hooker Motor City Is Burning op. Hij had langer dan een jaar niets opgenomen, maar van de rellen die vier dagen duurden en waarbij 43 doden vielen, moest hij een nummer maken. In Motor City Is Burning zingt John Lee Hooker onder meer: ‘Ain’t a thing I can do’. Hij eindigt met ‘I just hope, people, it’ll never happen to you. Yes, Yes, I could hear the fireman say: „Look, get outta here, it’s too hot.”’

„De rellen in Detroit kwamen voort uit frustratie, over onder meer de stadsvernieuwing. Een paar jaar voor de rellen was de Black Bottom weggevaagd, het centrum van zwart Detroit, met clubs en theaters waar Duke Ellington, Ella Fitzgerald en John Lee Hooker optraden. Het zwarte centrum moest plaatsmaken voor een snelweg en Lafayette Park, een wijk voor de witte middenklasse, ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe en Ludwig Hilberseimer.

„Later namen de protopunkers van MC 5 uit Detroit, het nummer ook op, maar veranderden de tekst. ‘Ain’t a thing white society can do’, zingen ze en ze eindigen met: ‘Let it all burn, let it all burn.’ Van een klaagzang en een waarschuwing maken de geradicaliseerde punks een anti-blanke protestsong en een oproep tot brandstichting. Dit zegt veel over het verschil in houding van de zwarte gemeenschap in Detroit tegenover de rellen en die van de toekijkende blanken. Later zou je precies hetzelfde zien bij White Riot van The Clash.”