Young Jeezy rapt als een opportunist van de straat

Pop

Young Jeezy. Gehoord: 1-5, Melkweg Amsterdam. ****

Tijdens het correspondentendiner zaterdag op het Witte Huis grapte president Obama dat hij zo nu en dan liedjes van Young Jeezy zingt voor de First Lady. De rapper uit Atlanta opende op zijn beurt zijn concert dinsdag in de Melkweg met het afspelen van een gevleugeld citaat uit Goodfellas van Martin Scorsese uit 1990: „To me being a gangster was better than being president of the United States.”

Young Jeezy maakt muziek voor de dealers op de straathoek en in het drugspand. Thug motivation noemt hij de ontspannen vertolkte teksten waarmee hij jongens van de straat een hart onder de riem steekt: „Look at the sky and tell me what you see... the clouds? Nah nigga, not me. I see opportunity, I’m an opportunist.” Ook live zijn Young Jeezy’s grimmige, prettig lome stem en vertraagde rapstijl indrukwekkend. Hij verstaat in nummers als Trap Star, Standing Ovation, Go Crazy, SupaFreak en Go Getta, als geen ander de kunst woorden en lettergrepen met zijn articulatie een enorme kracht te geven. Zijn vocalen lopen ook op tape mee, maar dat is bij hem geen aansporing tot luiheid. Het werkt eerder als een motor om zijn teksten met nog meer energie de zaal in te slingeren.

De charismatische Young Jeezy heeft een oeuvre vol orkestrale stuiterbeats, sfeervolle synthesizertapijten, diepe bassen en pittig roffelende snaredrums en hihats, en schakelt snel van kookpunt naar kookpunt. Natuurlijk komt ook My President voorbij, het nummer waarin hij stilstaat bij de opmars van Obama in 2008. Zijn optreden eindigt met een korte speech en een militair saluut voor het publiek dat hij zojuist heeft opgezweept. Als Obama in topvorm.