Wij zijn precies hetzelfde, en dat is een zegen

@ Kantoor bij Laurens en Chantal van het illustratieduo Loulou & Tummie uit Tilburg. Foto: Peter de Krom

Laurens Schellekes (33) en Chantal Knook (30) zijn 24 uur per dag samen. Ze hebben een relatie, een hond en een bedrijf. Onder de naam Loulou & Tummie maakt het duo illustraties.

Laurens: „Ik ben Loulou. Dat was mijn bijnaam. Ik zat op de middelbare school met van die kakmeisjes en zij noemden me zo, naar één of ander parfum.”

Chantal: „En ik had vroeger een rat die Tummie heette. Zo’n schattige naam.”

Laurens: „We hebben elkaar ontmoet op de kunstacademie. Eigenlijk werkten we apart van elkaar, in ons appartementje: zij was Tummie Design, ik Loulou Illustraties.”

Chantal: „We werkten in de keuken.”

Laurens: „Dan stond je om twaalf uur op en ging je in je onderbroek achter de computer zitten, en dan zat je zo tot middernacht te werken. Maar je helpt elkaar, en onze stijlen groeiden als vanzelf naar elkaar toe. En we zaten toch al constant bij elkaar, in dezelfde ruimte.”

Chantal: „Daarom zijn we onder één naam gaan werken.”

Laurens: „Veel mensen vragen: ‘Maar zit je dan de hele dag bij je vriendin? Dat zou ik echt niet kunnen.’ Maar wij vinden het fijn. We kunnen heel goed 24 uur per dag bij elkaar zijn. We vinden hetzelfde leuk. En we hebben het ook continu over werk, omdat daar onze interesses liggen.”

Chantal: „We zijn elk over andere zaken de baas. Laurens tekent iets meer dan ik.”

Laurens: „En Chantal doet de financiën. De boekhouding, de bestellingen, het bijhouden van de website. Dat is niet zo afgesproken, hoor. Ik kan niet zonder haar, zij niet zonder mij. Ik zou niet weten wat ik allemaal moet regelen. Ik teken liever.”

Chantal: „Ik ben van het cute. Van de poppetjes en de schattige icoontjes.”

Laurens: „Grafisch ben ik dan weer iets beter, dus de uitgebreidere tekeningen.”

Chantal: „Onze stijl is hetzelfde.”

Laurens: „Strak, grafisch. Met sprekende kleuren. Een hele kenmerkende stijl waar klanten op afkomen. We nemen ook niet meer alle opdrachten aan – het moet in onze stijl passen.”

Chantal: „Een klant kan niet zien wie van ons het heeft getekend.”

Laurens: „En als we een opdracht krijgen, bespreken we eigenlijk nooit wat we precies gaan maken. We beginnen gewoon. Dat gaat vanzelf, we voelen elkaar aan. Onze stijl is zo ook gegroeid. We hebben een identieke smaak. In wezen zijn we hetzelfde.”

Chantal: „Maar we zijn niet exact hetzelfde.”

Laurens: „Nee.”

Chantal: „Een voorbeeld? Tja.”

Laurens: „Ik weet niet. Jij bent… Eh...”

Chantal: „Eh...”

Laurens: „Het is moeilijk om nu exact iets te noemen.”

Chantal: „Jij bent rustiger. Ik ben snel gestresst. En ik ben vaak eerder op de studio. Als ik wakker word, dan ben ik meteen klaarwakker. Er moeten dingen gebeuren! Jij blijft dan nog liggen. Ik ben meer gestructureerd, denk ik.”

Laurens: „Gestructureerd?”

Chantal: „Of niet?”

Laurens: „Nee. Het is gewoon… Ik heb een ontzettend ochtendhumeur. ’s Ochtends heb ik geen zin om me te haasten. Maar verder: we zaten drie jaar in dezelfde klas op de kunstacademie en aan het eind dacht ik: misschien moeten we maar eens gaan daten. Al dacht ik eigenlijk niet dat het zou werken tussen ons. Omdat we zo hetzelfde zijn.”

Chantal: „Ik was juist bang dat je te anders was. Dat je lui was. Je kwam altijd te laat op school.”

Laurens: „Maar we zijn hetzelfde.”

Chantal: „Ja.”

Laurens: „We hebben dezelfde interesses. We vinden hetzelfde eten lekker, willen dezelfde inrichting voor het huis. We houden van dezelfde schattige dingen.”

Laurens wijst om zich heen. De studio van Loulou & Tummie is gevestigd in een voormalig basisschool-gebouw in Tilburg. De kindertekeningen hangen er nog aan de muren. Het kantoor bulkt uit van het speelgoed in alle soorten, maten en kleuren. Poppen, knuffels, stickervellen, action figures – sommige door henzelf ontworpen. „Van ons”, zegt Laurens trots. „Dit is wat wij gaaf vinden. Het cliché luidt: relaties werken niet als je allebei hetzelfde bent. Maar bij ons is het een zegen. Daarom kunnen wij zo goed samenwerken, daarom loopt het bedrijf gesmeerd.”

Met je collega(’s) in deze rubriek? Aanmelden kan via werk@nrc.nl