'We leven in een heel bizarre wereld'

Muzikant Blaudzun houdt van films die vragen openhouden, zoals Donnie Darko (2001).

„Een film moet je bij je ballen grijpen, maar ook bij je hoofd. En dat doet Donnie Darko (Richard Kelly, 2001). Na het kijken van die film blijven er heel veel vragen hangen, waardoor hij in je hoofd nooit eindigt. Films die niet helemaal duidelijk en rond zijn vind ik het mooist. Het leven zelf is ook ingewikkelder dan een simpel ‘goed en slecht’.

„Daarom vind ik de scène waarin Donnie zich afzet tegen het wereldbeeld dat hem wordt opgelegd zo mooi. Een goeroe die bij hem op school langskomt legt het hele leven uit als ‘fear and love’. Daar gaat Donnie heel erg tegenin, want het is te makkelijk om alles zo te simplificeren.

„Ik ben zelf opgevoed met een vrij simplistisch wereldbeeld in de pinkstergemeenschap waar ik vandaan kom. Vanuit een soort religieuze moraal, waar op zich niks mis mee is, wordt je van alles opgelegd: ‘Wij hebben alle levenswijsheid in onze broekzak, zo is het, en daar moet je het maar mee doen.’ Ik begrijp dat het leven zo ingewikkeld is dat je een soort van houvast nodig hebt, maar ik heb toch liever een ingewikkelder versie waarbij je niet altijd raad weet. Dat beseft Donnie ook.

„Over deze film blijft de hele tijd een onheilspellend gevoel hangen, zelfs wanneer tijdens de aftiteling Mad World van Gary Jules wordt ingezet, een nummer dat na de film nog een hitje is geworden. Ik houd heel erg van aftitelmuziek. Als dat niet klopt, is de hele film voor mij verpest. Het is zo’n moment van ‘oké, nu mag je ademen’. Sommige mensen beschouwen Mad World misschien als treurig, maar ik vind het juist een troostrijk liedje.

„Ook mijn muziek vinden sommige mensen heel treurig, maar als je meezingt en meedoet kan het juist het tegenovergestelde effect hebben. Doordat Mad World steeds herhaalt dat we in een gekke wereld leven, krijgt de film een soort conclusie. We leven in zo’n bizarre, gekke wereld, daar kun je verder niet zoveel aan doen. Dat vaststellen, vind ik heel geruststellend.”

    • Kris Derks