Waarom zijn veel huizen in de VS van hout?

Waarom worden veel huizen in de Verenigde Staten niet gewoon van steviger materiaal, zoals bakstenen, gebouwd, willen lezers Daan Jansen en Cornelieke de Klerk graag weten. „Dan zijn ze toch veel meer tornadoproof?”

Een huis van baksteen is niet per se steviger dan een houten huis, zegt Rob Nijsse. Hij is praktijkhoogleraar Draagconstructies aan de TU Delft. Hout is op zich een zwakker materiaal. „Maar als een huis niet goed is opgebouwd, wordt het gewoon uit elkaar gerukt door een tornado. Of het nou van hout of van steen is.”

Het is wel mogelijk om stenen huizen steviger te maken tegen stormen. Dan worden glasvezels of stalen staven in de voegen gemetseld als wapening. Een dure methode, en ook niet honderd procent veilig, volgens Nijsse. Want als er een raampje open staat, kan de tornado alsnog van binnenuit het dak van het huis blazen.

De reden dat veel huizen in de Verenigde Staten van hout worden gemaakt, is heel simpel, zegt Nijsse: er zijn veel bossen. In Nederland zijn we gewend aan metselwerk, omdat wij klei uit de rivieren gebruikten. „Maar in Scandinavische landen, Duitsland en ja, ook de Verenigde Staten, was veel meer hout. Dus dat bouwmateriaal lag voor de hand.” En dat Amerikanen hun huizen nu nog steeds van hout bouwen, is dus puur uit gewoonte.

Toch zijn niet alle huizen in Amerika van hout. Jack en Diane Massey wonen in het dorpje Dexter in de staat Kansas, een beruchte tornadoregio. Hun huis, een oud treinstation, is gedeeltelijk van steen. Dat hebben ze per truck vervoerd naar hun huidige woonplaats, waar ze het restaureerden. Niet veel later werd het huis door een tornado verwoest.

Inmiddels hebben ze het huis voor de tweede keer opgebouwd. Het is nog steeds een combinatie van hout en steen, volgens Jack Massey. Want een huis dat alleen bestaat uit steen is in Amerika een kostbare investering. En het is geen garantie dat je woning ongeschonden door het tornadoseizoen komt. „Als je huis toch steeds de lucht in vliegt, kun je het beter van hout bouwen. Dat is een stuk goedkoper.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Martine Huijbregts