Vijftien Syrische soldaten gedood - ‘beide kanten schenden bestand’

Beeld Cagle Cartoons

In de Syrische provincie Aleppo zijn vandaag vijftien soldaten, onder wie twee kolonels, omgekomen nadat ze in een hinderlaag liepen van de opstandelingen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens het activistennetwerk laait het geweld in de noordelijke provincie op. Bij de gevechten zouden ook twee activisten zijn omgekomen.

Zowel regering als oppositie schendt staakt-het-vuren

Volgens chef van de VN-vredesmissies, Hervé Ladsous, wordt het staakt-het-vuren dat officieel op 12 april is ingegaan, zowel door de autoriteiten als de gewapende oppositie geschonden. Ladsous wilde niet zeggen welke zijde het bestand het meest schendt. Er zijn nu 24 VN-waarnemers in Syrië die op het staakt-het-vuren en op de terugtrekking van het Syrische leger uit de steden moeten toezien.

Gisteren werden er ten minste 45 mensen gedood door de regeringstroepen loyaal aan de Syrische president Bashar al-Assad, zo meldden activisten.

‘Zolang regering-Assad verenigd blijft, kan zij het lang volhouden’

NRC-buitenlandredacteur en Midden-Oostenspecialist Carolien Roelants ziet de situatie in Syrië niet snel veranderen:

“Als de regering verenigd blijft tegenover de protesten, kan zij het onder de huidige omstandigheden lang volhouden. Tot dusverre zijn er geen overtuigende tekenen van verdeeldheid. Er zijn deserties, maar niet van gezichtsbepalende figuren, zoals vorig jaar al snel in Libië het geval was.

Wat bovendien vaak wordt vergeten is dat een belangrijk deel van de bevolking achter het bewind blijft staan of zich althans niet tegen haar keert, uit angst dat een toekomstig regime uit de sunnitische meerderheid nog erger zal zijn.”