‘Vijf demonstranten gedood bij ministerie Defensie in Kairo’

Een ultraconservatieve moslim en aanhanger van presidentskandidaat Hazem Abu Ismail bij een protest in Kairo. Op zijn vlag staat de tekst 'Geen andere God dan Allah en Mohammed is zijn profeet'. Foto AP / Frederik Persson

Bij een grote aanval op een kamp van demonstranten in de Egyptische hoofdstad Kairo zijn vanochtend vroeg zeker vijf mensen gedood. De aanval, die vlakbij het ministerie van Defensie plaatsvond, was gericht tegen een groep ultraconservatieve islamitische betogers.

De betogers, die al een paar dagen demonstreren tegen het militaire leiderschap van Egypte, werden volgens Egyptische veiligheidsfunctionarissen aangevallen door “onbekende belagers”. Bij de aanval zouden stenen, knuppels en brandbommen zijn gebruikt. Naast de vijf doden zijn er volgens persbureau AP en de BBC tussen de vijftig en honderd gewonden gevallen.

De groep betogers die werd aangevallen bestond voor het merendeel uit salafisten. Deze groep ultraconservatieve moslims is boos op de militaire leiders in het land omdat hun kandidaat Hazem Abu Ismail onlangs werd uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen van later deze maand. Veel seculiere Egyptenaren, waaronder de legertop, vrezen de invloed van de strengreligieuze salafisten, die bij de parlementsverkiezingen van eerder dit jaar een kwart van de parlementszetels in handen kregen.

Wie er achter de aanval van vanochtend zit is onduidelijk. Egyptische activisten hebben het leger vaak beschuldigd van aanvallen op demonstraties. De militaire leiders zouden knokploegen inhuren in een poging de al bijna anderhalf jaar durende protestgolf in het land te breken.