Vechten, racen en peppersprayen

Seeking Justice. Regie: Roger Donaldson. Met: Nicolas Cage, Guy Pearce, January Jones.

Soms zie je de filmtrailer en heb je de hele film eigenlijk al gezien. Zoals bij Seeking Justice: alleen die tergend letterlijke titel al! Nicolas Cage als docent Will belandt in een onderwereld van eigenrichting nadat zijn vrouw Laura is verkracht en mishandeld. Ene Simon biedt hem in het ziekenhuis aan met de verkrachter af te rekenen. Will heeft snel spijt dat hij instemde wanneer hij een tegenprestatie moet leveren. Nog voor je ‘cliché!’ kan roepen, moet de brave docent al allerlei verborgen talenten voor speurwerk, racen en vuistgevechten aanboren.

Zo’n film dus, waarin he-le-maal niets verrassends gebeurt en eigenrichting uiteindelijk toch de enige oplossing blijkt: het handwapen en de pepperspray die Laura heeft aangeschaft, komt ondanks Wills liberale gezever nog goed van pas. Van veteraan Roger Donaldson (The Bank Job, Dante’s Peak) mag je op iets meer hopen dan deze opgehoeste braakbal, maar wat Nicolas Cage betreft: Seeking Justice is de zoveelste etappe in zijn glijbaan naar vergetelheid. Cage-bashen heeft geen zin meer: dit is een acteur die zichzelf in het geheel niet serieus neemt. Generatiegenoten op Hollywoods A-lijst combineren spektakel met artistieke films: zie George Clooney, Brad Pitt en ook Johnny Depp. Bij Cage zijn er nauwelijks pareltjes meer. Als hij zijn manische charisma louter inzet voor derderangfilms, eindigt hij als derderangsacteur.

    • Coen van Zwol