Uitgelicht

Film

13 Semester (Frieder Wittich, 2009, D). Coming-of-agekomedie over de twee studenten Momo en Dirk. Terwijl Dirk zich op de studie werpt, stort Momo zich op het leven en de liefde. Hun vriendschap bloedt dood als Momo zijn studie al te zeer verwaarloost. Ten slotte staat Momo met lege handen: grote liefde Kristin weg, woning weg, geld weg. Goeie ouwe Dirk helpt hem weer op weg. Arte, 20.15-21.50u.

Cast Away (Robert Zemeckis, 2000, VS). In moderne variant op het verhaal van Robinson Crusoë spoelt Tom Hanks aan op een onbewoond eiland en moet daar zien te overleven. Uitgebeend en doeltreffend scenario biedt Hanks als voornaamste tegenspeler een volleybal. Ondanks alle tegenslagen blijft de film optimistisch van toon. Ook met Helen Hunt.Net5, 20.30-23.25u.

Changeling (Clint Eastwood, 2008, VS). Heftig drama van de toen 78-jarige regisseur is gebaseerd op een ongelooflijk, maar waargebeurd verhaal. Het negenjarige zoontje van Christine Collins (Angelina Jolie), een alleenstaande moeder die werkt in een telefooncentrale, is op een dag in 1928 spoorloos verdwenen. Enkele maanden later levert de politie haar zoontje bij haar af, maar de vrouw zegt dat hij het niet is. De politie wil goede sier maken en de vrouw wordt vastgezet in een gesloten inrichting. De film is een bizar schouwspel over een vrouw die terugvecht. RTL8, 20.30-23.20u.

Notting Hill (Roger Michell, 1999, GB/VS). Romantische komedie van de producenten en de scenarist die ons eerder Four Weddings and a Funeral bezorgden. Schaamteloos sprookjesgegeven: krijgen onhandige Londense boekenverkoper Hugh Grant en Amerikaanse filmster Julia Roberts elkaar? RTL5, 20.30-23.05u.

Little Black Book (Nick Hurran, 2004, VS). Satirische komedie houdt een slap midden tussen Broadcast News en Working Girl. Brittanny Murphy verdiept zich, als redacteur van een televisietalkshow in de traditie van Jerry Springer, in de levens van de voormalige geliefden van haar vriendje. Collega Holly Hunter houdt er een dubbele agenda op na. RTL5, 23.05-00.50u.

Chicago (Rob Marshall, 2002, VS/D). Filmversie van Bob Fosses theatermusical over twee heetgebakerde nachtvlinders won zes Oscars. Scherpe musicalnummers leveren satirisch commentaar op de macht van de media en de sluwheid van charismatische celebrity’s. Met Catherine Zeta-Jones als Velma, Renée Zellweger als Roxie en Richard Gere als Billy. BBC 1, 23.45-01.30u.

Informatief

2012 – Le Débat. Rechtstreekse uitzending van het televisiedebat tussen François Hollande en Nicolas Sarkozy op TF1. Zonder ondertiteling. TV5, 21.00-22.30u.

Hermann Hesse – Superstar. Film van Andreas Ammer over de Duitse auteur die in 1946 de Nobelprijs kreeg. Hippies gaven hem een tweede jeugd door zijn romans Siddharta en Der Steppenwolf stuk te lezen. Film gaat op zoek naar auteur en lezers. ARD, 21.45-22.15u.

Das Gesicht der Perfektion. Jascha Heifetz (1901-1987), geboren in Vilnius en in 1917 naar Amerika geëmigreerd, was een van de grootste en meest invloedrijke violisten sinds Paganini. Hij begon als wonderkind, werd op zijn twintigste al beschouwd als de beste in de wereld en zijn plaatopnamen waren maatgevend. In deze film van Peter Rosen een met historische opnamen opgeluisterd persoonlijk portret van Heifetz, een man die niet alleen op zijn viool naar perfectie streefde. Aan het woord komen collega’s – vaak oud-leerlingen – over het legendarische maar mysterieuze genie dat moest worstelen met de opdracht zijn talenten ten volle te ontplooien, maar daarbij als mens offers moest brengen. Arte, 21.50-23.20u.

This world: The shame of the Catholic Church. Al tientallen jaren wordt de Ierse katholieke kerk geplaagd door schandalen rond seksueel misbruik en doofpotpraktijken. Vanavond belooft Darragh MacIntyre met nieuw bewijs te komen inzake een schandaal dat de top van die kerk raakt. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Die Heimkehr. Verfilming van een gelijknamig verhaal van Hermann Hesse. August Staudenmeyer keert na dertig jaar als geslaagd man terug naar zijn geboortestad en wordt warm ontvangen. Maar als hij zich interesseert voor de vooraanstaande weduwe Katharina Entriß keert men zich tegen hem. August moet inzien dat in Gerbersauer de mensen niet veranderd zijn en dat hij, een liefde rijker, zijn stad opnieuw moet verlaten. (Na de uitzending volgt een documentaire over Hermann Hesse.) ARD, 20.15-21.45u.

André Rieu in de Arena. Het Johann Strauss Orkest, zeshonderd blazers, vijftig ijsdansers, honderd pijpers, Mary Poppins, Jan Smit en andere gastartiesten in het tot Slot Schönbrunn verbouwde Ajaxstadion. Ned.1, 20.30-22.00u.