Teleac-cursus voor de YouTube-generatie

Prachtige biologie- en geschiedenislessen op YouTube: Hank en John Green produceren hun Crash Courses zo snel als ze praten.

‘Biologie gaat over seks en over niet doodgaan. Daar zou iedereen in geïnteresseerd moeten zijn.” Sterke binnenkomer van Hank Greens eerste biologieles in de serie Crash Course. Onder dezelfde vlag en met dezelfde vlotheid dendert zijn broer John door de wereldgeschiedenis. „In slechts 15.000 jaar ging de mensheid van jagen en verzamelen naar onwaarschijnlijkheden als het vliegtuig, het internet en de dubbele cheeseburger.”

Hun gezamenlijke serie zou wel eens een prima manier kunnen zijn om de multitaskende YouTube-generatie wat algemene ontwikkeling door de strot te persen. De gebroeders Green ratelen zo snel dat je geen tijd hebt om op de stopknop te klikken. Elke tweede zin is een kwinkslag en zoals op YouTube bon ton is, worden zelfs ademhalingen eruit geknipt. Daardoor lijkt het alsof de spreker zichzelf telkens in de rede valt. John Green interrumpeert ook werkelijk zichzelf: hij speelt behalve docent ook een leerling die zijn vinger opsteekt om de leraar John Green een vraag te stellen.

De drukke stijl hoeft niet iedereen aan te spreken maar de heren weten waar ze het over hebben. Hank heeft biochemie en milieukunde gestudeerd, John deed Engels en godsdienstwetenschap. Samen hebben ze op YouTube naam gemaakt met de serie Brotherhood 2.0, waarin ze een jaar lang uitsluitend met elkaar communiceerden via openbare video’s. John schrijft romans (zes inmiddels, waarvan er één, Looking for Alaska, wordt verfilmd) en Hank heeft enige naam gemaakt als schrijver van komische songs.

In Crash Course zijn ze bezig een omvangrijk educatief oeuvre op te bouwen. Hanks biologielessen zijn via de levende cel, membranen, fotosynthese en DNA inmiddels aangekomen bij de celdeling. Normale celdeling (mitose) en de productie van geslachtscellen (meiose) worden keurig in aparte filmpjes behandeld. John Green heeft onderwerpen besproken als Mesopotamië, Perzië, de oude Grieken, en de opkomst en ondergang van het Romeinse rijk.

Iedere video duurt ruim tien minuten. Mocht iemand denken dat dat te lang is voor YouTube: iedere video is al snel zo’n honderdduizend keer bekeken. De oudere staan intussen op een veelvoud. Samen hebben ze sinds eind januari 28 video’s gemaakt; het gemiddelde van één video per persoon per week willen ze veertig weken volhouden.

Kijk de video op nrc.nl/wetenschap

    • Herbert Blankesteijn