Tekeningen voor eeuwfeest Marten Toonder op nrc.nl

Een jaar na Bin Laden - een cartoon van Patrick Chappatte. Cagle Cartoons

Vandaag eert NRC Marten Toonder, op de honderdste verjaardag van de geestelijk vader van Olivier B. Bommel, Tom Poes, Wammes Waggel en veel meer. Vandaar weinig foto’s op onze homepage en veel tekeningen.

Zo streng als in NRC Handelsblad vanmiddag, waar geen enkele foto in de krant komt, kan het niet op nrc.nl. In de krant worden alle foto’s as we speak vervangen door illustraties van de hand van tekenaars van de krant, onder wie Jean-Marc van Tol, Siegfried Woldhek, Kamagurka en Ruben L. Oppenheimer.

De tekenaars aan het werk op de redactie van NRC.

De tekenaars aan het werk op de redactie van NRC. Foto PvdP De tekenaars aan het werk op de redactie van NRC. Foto PvdP

Het werkritme van nrc.nl ligt te hoog en is te onvoorspelbaar om elk bericht met een illustratie te versieren (wij hebben immers geen deadline, de site zakt niet), maar ook bij ons wordt veel van het nieuws vandaag geïllustreerd. De eigen ontwerper van nrc.nl, Koen Smeets, gaat live foto’s vervangen door tekeningen. Ook tekeningen van anderen, voorzien van een Creative Commons licentie of binnen een contract van NRC, halen vandaag nrc.nl.

Later vandaag maken wij een mooie selectie van de nieuwsillustraties uit NRC Handelsblad en van nrc.nl van vandaag, aangevuld met foto’s van de tekenaars, voor een speciale In Beeld.

Radio 1 was vanmorgen op bezoek, luister hier terug.

    • Peter van der Ploeg