Suu Kyi debuteert na eed in Birmees parlement

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi is vandaag beëdigd in het parlement. Een maand geleden won ze met haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) in tussentijdse verkiezingen 43 van de 45 te verdelen zetels.

Nu zit ze tussen de in uniform geklede militairen die haar eerder vijftien jaar onder huisarrest hadden geplaatst. Dat brengt haar niet in verlegenheid, zei ze. „Ik koester enorme welwillendheid jegens de militairen. Het stoort me op geen enkele manier om naast hen te zitten.”

Vorige week weigerde zij nog deel te nemen aan de beëdigingsceremonie, vanwege de formulering van de eed. Parlementariërs moeten zweren de grondwet te ‘beschermen’, terwijl de NLD die wil hervormen. Een aanpassing naar ‘respecteren’ werd niet geaccepteerd. „Onze kiezers willen ons in het parlement zien”, zei Suu Kyi. „Dat verlangen is de reden om toch in te stemmen met de eed.”

Het is onduidelijk hoe snel Suu Kyi in staat is haar ambitieuze campagnebeloften waar te maken. Ze pleit onder meer voor een herziening van de grondwet, die door de militaire junta is opgesteld.

De meerderheid van de parlementariërs bestaat nog altijd uit (voormalige) militairen, die het land een halve eeuw bestuurden en vorig jaar plaatsmaakten voor een civiele regering, waarin nog altijd militairen zitten. „Ik ben altijd voorzichtig optimistisch geweest over de ontwikkelingen”, zei Suu Kyi na haar beëdiging. „Dat geldt ook voor de politieke situatie.”

Met het vrijlaten van politieke gevangenen en een versoepeling van de mediawet zijn de eerste hervormingen al ingezet, maar de verwachtingen na Suu Kyi’s debuut zijn hooggespannen. De Birmezen verlangen naar meer politieke verandering en zien haar als een baken van hoop. „Het parlement wint aan kracht vanwege haar goede relatie met de internationale gemeenschap”, zei Khin Maung Yi van de NDF, een politieke afsplitsing van de NLD. „Wij, als parlementariërs, wilden haar al langer in de politiek begroeten. Er moeten veel wetten worden veranderd.”

VN-chef Ban Ki-moon, op bezoek in Birma, prees de beslissing van Suu Kyi. „Een echte leider demonstreert flexibiliteit ten behoeve van de bevolking”, zei Ban. „Dit heeft zij gedaan en ik respecteer en bewonder haar keuze voor het compromis.”

Maandag riep Ban op de sancties tegen Birma verder te verlichten. Ban zei dat de hervormingen nog fragiel zijn en moeten worden ondersteund. (AP, BBC)