Oppositieleidster Suu Kyi beëdigd in parlement Birma

Beeld Cagle Cartoons

Oppositieleidster Aung San Suu Kyi is vandaag beëdigd in het Birmese parlement. Het is voor het eerst sinds ze haar strijd tegen de Birmese militaire junta krap 25 jaar geleden begon, dat ze weer een openbaar ambt bekleedt.

Samen met de andere gekozen parlementsleden van haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) legde Suu Kyi (66) vandaag toch de eed af, die zij eerder weigerden. Suu Kyi en haar partijgenoten zijn het niet eens met de formulering daarvan. Ze moesten beloven de grondwet te beschermen, terwijl de partij die eigenlijk wil veranderen. Suu Kyi vindt dat de wet het leger te veel macht geeft. Omwille van haar kiezers legde ze de eed toch af. Ze liet de pers weten dat politiek nu eenmaal draait om geven en nemen. Suu Kyi blijft zich wel inzetten voor verandering van de wet.

Die eed stelt dat parlementariërs de grondwet zullen “beschermen en waarborgen”. De partij van Suu Kyi vindt dat delen van de grondwet ondemocratisch zijn en veranderd moeten worden. Maar een verzoek om te mogen zweren de grondwet alleen te zullen “respecteren” is afgewezen.

Bij de tussentijdse parlementsverkiezingen won de NLD 43 van de 45 zetels die op het spel stonden.