Superrijken zijn weer rijker

Cijfers over de wereldeconomie zijn er dagelijks. Het verhaal daar achter vertellen onze correspondenten, elke maand vanuit een ander land. Vandaag: het Verenigd Koninkrijk.

Het is steeds drukker in het alledingenwinkeltje bij mij om de hoek. Zebedee verkoopt van alles, en tegen spotgoedkope prijzen. Afwaskwast nodig? Zebedee heeft het. Masker van premier Cameron of een prinsessenjurk? Ook. Mottenballen, kinderspeelgoed, potaarde, plastic glazen, emmers, potloden, verjaardagskaarten? Je betaalt er zelden meer dan twee pond voor.

En als Zebedee het niet heeft dan zijn er nog de twee Indiërs met hun poundshop op de markt. Gespecialiseerd in schoonmaakmiddelen en prullaria. Voor net zulke lage prijzen, en ook daar sta je tegenwoordig in de rij. Liever dat, dan moeten winkelen bij de duurdere supermarkten. De Brit bezuinigt door goedkoop spullen in te slaan.

Want iedereen beseft dat het economisch herstel op zich laat wachten. Sinds vorige week is het Verenigd Koninkrijk officieel in recessie. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal kromp het bruto binnenlands product, nu met 0,2 procent.

Dat betekent ook dat het land voor het eerst sinds de jaren zeventig in een double dip-recessie verkeert: na een lichte economische opleving in 2010, die volgde op de kredietcrisis van 2008, krimpt de economie weer. De laatste keer dat dit de Britten overkwam, was in 1975 toen Margaret Thatcher werd gekozen als leider van de Conservatieven. Het zou zes jaar duren voor het economisch herstel zich inzette.

Niet iedereen heeft last van de recessie. Terwijl de gemiddelde Brit zijn inkomen vorig jaar met gemiddeld 1,8 procent zag dalen, zijn de superrijken voor het eerst weer rijker dan ze vóór 2008 waren, zo blijkt uit de jaarlijkse Rich List van The Sunday Times. De duizend rijksten zijn in totaal 414 miljard pond waard, een groei van 4,7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Uit deze lijst is ook op te maken waar de economische groei zit. Nummer één is net zoals in voorgaande jaren de in Londen wonende Indiaase staalmagnaat Lakshmi Mittal, met een geschat vermogen van 12,7 miljard pond (15,6 miljard euro). Dat daalde met 27 procent omdat de koers van AcelorMittal kelderde. En ook de Russische ijzerertsproducent Alisher Usmanov (nummer twee) en de Russische oliemiljardair Roman Abramovich (nummer drie) zagen hun vermogen krimpen.

De grote stijgers in de lijst zijn mannen die dankzij de crisis bezittingen wisten op te bouwen. Zoals Robin Sheppard, een schroothandelaar uit Cheshire, die zijn vermogen verdubbelde tot 1,3 miljard pond (nummer 60). En ook nieuwkomers zitten in de koopjeshoek: Rashid en Aziz Tayub, de eigenaren van de Poundstretcher met een vermogen van 160 miljoen pond, kwamen op nummer 462 terecht. Chris Dawson, voormalig marktkoopman uit Plymouth en oprichter van koopjesketen The Range – een soort eurowinkel – zag zijn vermogen met 25 procent stijgen tot 380 miljoen pond (nummer 230). „Een vijfje blijft een vijfje. Als ik met de Bentley van een heuvel rijd, schakel ik nog altijd terug om benzine te besparen”, zegt hij in The Sunday Times. Hij bezit zestig winkels en wil er dit jaar nog eens twintig openen. Met dank aan bezuinigende Britten.