Standard & Poor’s verhoogt kredietwaardigheid Griekenland

Beeld Cagle Cartoons / Christo Komarnitski

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verhoogt de kredietwaardigheid van Griekenland naar de CCC-status, meldt persbureau AP. De kredietbeoordelaar is tot dit besluit gekomen na de succesvolle schuldenruil van 100 miljard vorige week.

Dankzij de succesvolle schuldenruil heeft S&P’s ook een stabiele verwachting voor de lange termijn uitgesproken. Het land heeft een upgrade gekregen van ‘selective default’, wat ‘deels failliet’ betekent, naar de laagste score van kredietwaardigheid, CCC.

Schuld deels gesaneerd, maar nog wel laagste score kredietwaardigheid

Griekenland hoefde de uitstaande schulden aan banken en verzekeraars niet voor honderd procent terug te betalen, maar voor een kwart. 75 procent is dus kwijtgescholden. Egbert Kalse, chef van de economieredactie van NRC Handelsblad, legt uit:

“Het gevolg van het afschrijven van die schuld is dat Griekenland nu nog deels failliet is. Die fase is nu de schuld deels gesaneerd is voorbij, en Griekenland kan dus terugkeren naar de CCC-kredietwaardigheid.”

Volgens Kalse is de kanttekening bij deze nieuwe waardering van S&P’s dat het maar één stapje boven faillissement is en Griekenland nog steeds de laagste score op de kredietwaardigheidsschaal heeft.

Griekenland in februari deels failliet verklaard

In februari werd Griekenland gedeeltelijk failliet verklaard door S&P’s. Dat was het gevolg van het aannemen van het reddingsplan van 130 miljard euro door onder andere het Duitse parlement en daarmee de implementatie van de obligatieruil met de private sector. De afwaardering was toen te verwachten omdat Griekenland een deel van de betalingsverplichtingen niet nakwam. Ook liet S&P’s toen al in een verklaring weten dat de rating van Griekenland weer verhoogd wordt als de veelbesproken obligatieruil afgerond is.