Spies laat verbod op boerka vallen

Demissionair minister Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) wil het boerkaverbod niet langer verdedigen. Vanmorgen nam Liesbeth Spies afstand van het voorstel van het kabinet-Rutte, een standpunt van voormalig gedoogpartner PVV. Als minister was Spies verantwoordelijk voor uitvoering van de afspraken uit het gedoogakkoord, sinds gisteren is ze kandidaat voor het partijleiderschap van het CDA.

De Tweede Kamer wil het verbod op de dubbele nationaliteit „in de prullenbak doen”, zei Liesbeth Spies vanmorgen in een interview met de Volkskrant. „Als dat met het boerkaverbod ook gebeurt, zal ik daar geen traan om laten.”

Eind januari zei Spies, toen ze als minister het wetsvoorstel over een verbod op gelaatsbedekkende kleding naar de Tweede Kamer stuurde, dat ze het een „houdbaar voorstel” vond. Ze zei dat Nederlanders „elkaar open tegemoet treden. Daar past het dragen van gelaatsbedekkende kleding niet bij”.

Met haar uitspraak nu neemt Spies afstand van de voormalig gedoogpartner PVV, maar ook van haar eigen partij. Op de website van het CDA staat dat de partij voorstander is van een algemeen verbod op gelaatsbedekkende kleding. Omdat het „lastig is om te communiceren met iemand van wie je het gezicht niet kunt zien. Dat geeft veel mensen een onprettig of onveilig gevoel.”

Over het inperken van het aantal Nederlanders met een dubbele nationaliteit zegt Spies dat het waarschijnlijk is dat de Tweede Kamer daar niet meer achter staat. Haar partijgenoot Mirjam Sterk noemde het vorige week „een PVV-ding”. Het CDA was voorheen nog voorstander van het zoveel mogelijk inperken van de dubbele nationaliteit.

Tot nu toe heeft Liesbeth Spies drie concurrenten in de strijd om het partijleiderschap van het CDA: Sybrand van Haersma Buma (fractievoorzitter in de Tweede Kamer), Marcel Wintels (onderwijsbestuurder) en Harry Wesselink (CDA-lid uit Nijmegen). Deadline voor aanmelding is vrijdag.