Soedan pompt weer olie op uit de grond van Heglig

Illustratie Emad Hajjaj / Cagle Cartoons

Sinds maandag wordt er weer olie gepompt uit de grond van Heglig, het betwiste grensgebied waar hevige gevechten hebben plaats gevonden. Volgens de Soedanese olieminister Awad Ahmad zijn de velden deels hersteld, twaalf dagen nadat de Zuid-Soedanese troepen zich uit het gebied hebben teruggetrokken.

Het is niet bekend hoeveel olie is gepompt. Nog niet alle schade is hersteld, maar wel genoeg zodat de olie weer door de pijpleidingen kan stromen. Heglig is goed voor de helft van de olieproductie van Soedan. De autoriteiten kunnen nog niet zeggen wanneer de productie weer op volle capaciteit zal draaien.

Landen beschuldigen elkaar van schade

Zuid-Soedan heeft Heglig tien dagen bezet, als reactie op bombardementen op betwiste gebieden door noorderbuur Soedan. De Soedanese leiders beschuldigen Zuid-Soedan ervan Heglig ernstig te hebben beschadigd. Zuid-Soedan ontkent dit echter. De Zuid-Soedanese president Salva Kiir zei afgelopen weekend:

“Panthou (Heglig, red.) en zijn olie is van ons… het is ondenkbaar dat wij het zouden beschadigen of kapot maken.”

Hoewel satellietbeelden stevige schade laten zien aan de infrastructuur in Heglig, is er nog niet onafhankelijk vastgesteld wat er precies is gebeurd in het grensgebied.

Sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in juli vorig jaar heersen er grote spanningen tussen Soedan en Zuid-Soedan om de vele olievelden in de grensregio. Heglig, gelegen op Soedanees grondgebied, is voor Soedan extreem belangrijk voor zijn oliewinning. Volgens analisten drukt de verminderde olieproductie in Heglig zwaar op de Soedanese economie, die al in een diepe crisis zat na de afscheiding vorig jaar juli. Een econoom zei tegen persbureau AFP dat Soedan al zevenhonderd miljoen dollar aan inkomsten is misgelopen sinds het geweld in Heglig.

VN: sancties als vijandigheden niet stoppen

De veiligheidsraad van de VN heeft unaniem een ontwerpresolutie aangenomen waarin staat dat Soedan en Zuid-Soedan hun vijandigheden binnen vierentwintig uur moeten stoppen. Ook moeten de landen binnen drie maanden hun geschillen oplossen, anders volgen economische en diplomatieke sancties. De ontwerpresolutie is ingediend door de VS en Frankrijk en eist dat beide landen binnen twee weken “de onderhandelingen zonder voorwaarden hervatten”, onder toezicht van de Afrikaanse Unie. Alle onderwerpen moeten worden besproken, ook het delen van de olie-inkomsten. Dat is het meest gevoelige punt in het conflict tussen beide landen.