Shi'ieten blijven betogen tegen regime Bahrein

Bahreinse oproerpolitie heeft gisteren met traangas en geluidsbommen (‘stun grenades’) een shi’itische demonstratie in de hoofdstad Manama uiteen gejaagd. Stun grenades brengen een harde knal en felle lichtflits voort, wat tijdelijke doofheid, blindheid, desoriëntatie en evenwichtsstoornis kan veroorzaken.

In shi’itische dorpen rond de hoofdstad hadden ook protesten plaats, waarbij betogers ter gelegenheid van de Dag van de arbeid hun banen terugeisten waaruit ze als vergelding voor hun rol in de shi’itische protestbeweging zijn ontslagen. De Bahreinse autoriteiten slagen er niet een eind te maken aan de protesten vanuit de shi’itische meerderheid tegen hun politieke en economische marginalisering door de sunnitische elite. In april gingen duizenden betogers de straat op om internationale aandacht te vragen tijdens de Formule1-autorace in Bahrein.

Aan de betoging in Manama namen shi’itische oppositieleiders deel. Betogers schreeuwden om de val van het regime. De oppositie is gaandeweg geradicaliseerd. Aanvankelijk gingen de eisen niet verder dan democratische hervormingen.

Aan de zijde van het regime is ook sprake van radicalisering van de standpunten. Sjeik Khalifa bin Salman al-Khalifa, een oom van de koning en sinds meer dan 40 jaar premier, noemde de oppositie in een recent interview met Der Spiegel Online „terroristen”. Mensenrechten noemde hij „van minder belang” als het gaat over nationale veiligheid. De Bahreinse autoriteiten brandmerken de oppositie als oproerkraaiers in dienst van Iran.

De regering staat onder internationale druk om oppositieleiders vrij te laten die vorig voorjaar aan het begin van de demonstraties werden opgepakt. Een Hof van beroep bepaalde maandag dat 21 opposanten die door een militaire rechtbank tot lange gevangenisstraffen zijn veroordeeld, door een civiel hof opnieuw moeten worden berecht. Maar het hof weigerde hen vrij te laten.

De prominentste van deze oppositiepolitici is Abdulhadi al-Khawaja, sinds drie maanden in hongerstaking. Hij protesteert zo tegen zijn veroordeling tot levenslang wegens samenzwering tegen de monarchie. Tegen een BBC-journalist die hem gisteren even mocht bezoeken in een militair ziekenhuis, zei hij dat hij onder dwang wordt gevoed. (AFP, Reuters)