Sarkozy en Hollande op 2,45 meter

Twee meter en 45 centimeter. Dat is vanavond om negen uur de afstand tussen president Nicolas Sarkozy en zijn socialistische uitdager François Hollande in het enige tv-debat voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Naar verwachting zullen 20 miljoen Fransen het debat volgen. Zondag kiezen 45 miljoen Fransen een president, voor de komende vijf jaar.

Gisteren namen de communicatie-adviseurs van de twee kandidaten de laatste details door. De temperatuur in de studio wordt op 19 graden gehouden, al vond Laurence Ferrari, de TF1-journaliste die het debat mee modereert, dat aan de koude kant. Ze zou een mouwloos jurkje dragen, maar overweegt nu een andere outfit.

Er werd geloot en Hollande begint. In het debat van 2,5 uur passeren vier thema’s de revue: economie, samenleving, regeerstijl en internationale politiek. De bedoeling is dat de kandidaten debatteren, het zijn geen interviews. „Wij stellen alleen vragen als dat nodig is om bij het thema te blijven”, zegt David Pujadas van France2, de tweede journalist aan tafel. In de regieruimte hebben directeuren van beide zenders contact met hun journalisten. Vier waarnemers houden met een stopwatch bij of de kandidaten even vaak aan bod komen. Het tv-debat is een traditie sinds 1974, toen een spannende strijd werd beslist in het voordeel van centrumkandidaat Valéry Giscard d’Estaing, met 50,8 procent van de stemmen. In het tv-debat met de socialist François Mitterrand maakte hij indruk met het zinnetje: „U hebt niet het monopolie van het hart, meneer Mitterrand.”

Het debat is in Nederland te volgen via TV5 Monde.