Rouw Noren om Dale Oen

Noorwegen is in diepe rouw om de dood van zwemkampioen Alexander Dale Oen. De 26-jarige wereldkampioen op de 100 meter schoolslag stierf maandagnacht tijdens een trainingskamp in Arizona aan een hartstilstand.

„Dit is de zwaarste dag in de geschiedenis van het Noorse zwemmen”, zei de Noorse bondsvoorzitter in een reactie. Alle Noorse media openden gisteren hun berichtgeving met de plotselinge dood van Dale Oen.

De Europees zwemmer van het jaar 2011 werd aangetroffen door collega-zwemmers in de badkamer van zijn hotel. Oen, die zilver won in Peking, was favoriet voor olympisch goud in Londen.

Dale Oen droeg zijn wereldtitel vorig jaar op aan de slachtoffers van de aanslag en schietpartij door landgenoot Anders Breivik, waarbij 77 voornamelijk jongeren om het leven kwamen. Hij droeg op de WK kort daarna in Shanghai een zwarte rouwband en was in tranen bij het afspelen van het Noorse volkslied.