Pensioenfonds huisartsen belegt in sigaretten

Sinds 2007 wordt er van pensioenfondsen verwacht dat zij zo verantwoord mogelijk beleggen.

Rotterdam. Het staat met grote letters op pakjes sigaretten: „Uw arts of apotheker kan u helpen te stoppen met roken.” Maar of dat voor de huisarts zo verstandig is, kan in twijfel worden getrokken. De Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH) belegt al jaren in aandelen van sigarettenfabrikanten, meldde Het Financieele Dagblad gisteren. Het pensioenfonds verkocht volgens het FD begin dit jaar een deel van zijn aandelen British American Tobacco en streek hiermee ongeveer 140.000 euro op.

Volgens het FD zijn meerdere pensioenfondsen in het bezit van aandelen van sigarettenfabrikanten, zoals ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PGGM, via vermogensbeheerder APG. In totaal zouden Nederlandse pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen 2,3 miljard euro aan aandelen hebben uitstaan in de tabaksindustrie. Investeren in deze industrie is nog steeds lucratief.

Het morele aspect van beleggingen door pensioenfondsen is al enkele jaren punt van discussie. Sinds 2007 bestaat er een handleiding voor pensioenfondsen om zo verantwoord mogelijk te beleggen. De aankoop van aandelen van fabrikanten van clusterbommen en landmijnen komt vrijwel niet meer voor. Ook milieuvervuilende industrieën en sectoren waar kinderarbeid voorkomt zijn uit de gratie. Tabak wordt door een aantal fondsen al gemeden, maar dit is nog niet de standaard. SPH had gisteren geen tijd om te reageren. NRC