Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste van Europa

. Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste kinderen van Europa. Ze zijn ook gelukkiger dan Amerikaanse kinderen. Ze gaan graag naar school, hebben veel vrienden en worden nauwelijks gepest. De relatie met hun ouders is goed en ze voelen zich gezond. En nergens in Europa ontbijten zoveel kinderen als in Nederland.

Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd groot internationaal onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat elke vier jaar wordt gehouden. In 2009 en 2010 vulden 200.000 jongeren (van 11, 13 en 15 jaar) in 39 landen in Europa en Noord-Amerika vragenlijsten in. In Nederland deden 4.520 kinderen mee.

Hoogleraar jeugdstudies Wilma Vollebergh van de Universiteit Utrecht, die net als eerder het onderzoek begeleidde, ziet verschillende oorzaken voor de Nederlandse score. Zo speelt welvaart een belangrijke rol. „Rijke landen en rijke gezinnen scoren beter”, zegt Vollebergh. Maar ook culturele verschillen spelen mee. Ontbijten, bijvoorbeeld, is een Nederlandse gewoonte, zegt Vollebergh.

Dit draagt ook bij aan de relatie die kinderen hebben met hun ouders. Vijftienjarigen in Nederland scoren het hoogst als het gaat om het gemak waarmee ze met hun ouders over ‘belangrijke zaken’ praten.

Nog een factor die bijdraagt aan het geluksgevoel van Nederlandse kinderen is de lagere prestatiedruk, denkt Vollebergh. Misschien gaan Nederlandse kinderen daarom wel zo graag naar school. In Nederland daalden alcoholgebruik, uitgaan en seksueel contact. Vollebergh: „In 2001 stond Nederland nog in de topdrie van Europese landen als het ging om alcoholgebruik. Nu zie je vooral Oost-Europese landen bovenaan de lijst.” Die daling is grotendeels te danken is aan de jongste groep. Vooral 11- en 13-jarigen zijn in Nederland minder gaan drinken. „Onder 15-jarigen is de daling veel minder sterk.”