'Murdoch is ongeschikt om groot bedrijf te leiden'

De gevolgen van dat ene zinnetje over ongeschiktheid kunnen groot zijn voor Murdoch.

Londen. „Rupert Murdoch is niet geschikt om het rentmeesterschap van een belangrijk internationaal bedrijf uit te voeren.” Dat is het vernietigende oordeel gisteren van de Britse Lagerhuiscommissie voor Media over de 81-jarige mediamagnaat.

De top van News International heeft ook bewust het Britse parlement misleid over de omvang van het afluisterschandaal, en moederbedrijf News Corp vertoont grote gebreken in zijn bedrijfsleiding.

De commissie heeft weliswaar niet de macht om verdere stappen te ondernemen, maar toezichthouder Ofcom zei al „met belangstelling” de conclusies van het rapport te hebben aangehoord. Ofcom doet onderzoek naar de geschiktheid van News International als grootaandeelhouder van satellietzender BSkyB. Mocht Murdoch, die de zender oprichtte, geen „geschikte en deugdelijke” eigenaar zijn, dan kan Ofcom de uitzendlicentie intrekken.

Het oordeel van de Britse commissie zal in de Verenigde Staten met interesse zijn gevolgd. News Corp, dat daar onder meer Fox News bezit, dreigt ook in de VS te worden aangeklaagd door slachtoffers van het afluisterschandaal, en de federale recherche FBI doet onderzoek naar omkoping van ambtenaren door News Corp-journalisten. Onder de Amerikaanse wet kunnen eigenaren persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld voor wat hun werknemers hebben gedaan. NRC