Met Hollande meer Britse invloed in Europa

De Britse premier David Cameron koos in februari nog ondubbelzinnig voor Sarkozy, die hij in een interview een „moedige politicus” met „grote leiderschapskwaliteiten” noemde. Ondanks het feit dat Sarkozy de door de Britten zo gehate belasting op financiële transacties wil invoeren in de EU. Hollande, toen in Londen op campagne, kreeg geen ontmoeting met de Britse premier. Maar inmiddels denkt men in Whitehall, het Britse regeringscentrum, dat een overwinning voor Hollande kans biedt om meer invloed in Europa te krijgen, omdat Merkel zich op het Verenigd Koninkrijk zou kunnen richten. En men voorspelt dat, net als onder Mitterrand, ondernemende Fransen voor Londen zullen kiezen. Paris-on-the-Thames, zoals The Economist de Britse hoofdstad onlangs noemde, telt 400.000 Fransen en is daarmee een van de grootste Franse steden buiten Frankrijk. Die stemden in de eerste ronde in meerderheid voor Sarkozy.

In Ierland zorgen Hollandes uitspraken over aanpassing van het Europees stabiliteitspact voor verwarring. Dat verdrag wordt op 31 mei in een referendum aan de Ieren voorgelegd, maar nu Hollande heeft aangegeven dat als hij wordt gekozen, hij opnieuw wil onderhandelen over het verdrag, gaan er stemmen op voor uitstel van het referendum. Zo ver wil premier Enda Kenny niet gaan. Maar Hollandes economische beleid kan op goedkeurig van de Ierse premier rekenen. (Titia Ketelaar)