Melodrama over ware identiteit

The Vow. Regie: Michael Sucsy. Met: Rachel McAdams, Channing Tatum, Sam Neill, Jessica Lange.***

Jongen en meisje worden verliefd, trouwen en denken aan kinderen. Dan krijgen ze een auto-ongeluk dat alles verandert. Hij komt er zonder schrammetje vanaf, zij ligt lang in coma en kan zich daarna niets meer van hem en de vier jaar die zij met hem samen was herinneren.

De synopsis van The Vow klinkt als een uit de duim gezogen melodrama zoals alleen Hollywood dat kan verzinnen, maar blijkt gebaseerd op een waar gebeurd incident. Het stel dat dit meemaakte is bij de aftiteling even heel kort te zien. In werkelijkheid zijn ze veel ouder en minder sexy dan hoofdrolspelers Rachel McAdams en Channing Tatum. Ach ja. Omdat Paige elke herinnering aan haar recente verleden kwijt is, beseft ze ook niet dat ze vóór Leo heel iemand anders was. Een welopgevoed meisje dat rechten studeerde en voorbestemd was te trouwen met een brave borst. Dat ze indertijd met haar keurige ouders gebrouilleerd raakte, weet ze ook niet meer. De ‘andere’ Paige was een vegetarische kunstenares met liberale opvattingen en een tatoeage: een echte rebel.

Het zoetige The Vow gaat over identiteit, waarbij de ontwikkeling die Leo doormaakt interessanter is dan de vraag of ze weer bij elkaar komen of wie de ‘echte’ Paige is: zoals haar ouders haar zien of zoals Leo haar kent? Leo verloochent zichzelf om haar terug te winnen: colbertje aan, nette blouse. Als dat maar goed afloopt.