Marco Pastors zegt af voor lezing over Pim Fortuyn

Marco Pastors heeft zijn medewerking aan de Rotterdam Lezing ingetrokken. De lezing over de nalatenschap van Pim Fortuyn wordt vanavond uitgesproken door filosoof Jos de Mul. Leefbaar Rotterdam-politicus Pastors zou als co-referent een reactie geven op de lezing, maar vindt de inhoud ervan „ongepast en respectloos. Ik wil er niet bij zijn”, laat Pastors weten.

Filosoof De Mul vraagt zich in de lezing af of de moord op Fortuyn niet onvermijdelijk was, toen de politicus zijn wens had uitgesproken artikel 1 van de Grondwet, het verbod op discriminatie, af te schaffen. Daarmee ruilde Fortuyn „de politiek in voor de burgeroorlog”, stelt De Mul. Ook zou Fortuyn geen „bijzonder originele inhoudelijke bijdrage” hebben geleverd aan het politieke debat.

Pastors kan zich niet vinden in de inhoud van de lezing. „Het is prima om Fortuyn de maat te nemen”, zegt hij, „maar in een week waarin hij herdacht wordt, moet dat wel met enig respect gebeuren.” De Rotterdam Lezing werd in 2002, het jaar waarin Fortuyn werd vermoord, opgezet door de Erasmus Universiteit. Ieder jaar behandelt een hoogleraar een Rotterdams vraagstuk. De universiteit betreurt de afzegging van Pastors, zegt een woordvoerder. De Mul laat per mail weten dat het niet zijn bedoeling is Fortuyn te schofferen. De Mul: „De lezing is weliswaar kritisch, maar zeker niet respectloos.”