Liesbeth Spies wil leider worden van het CDA

Naast Spies hebben Sybrand van Haersma Buma, Marcel Wintels en de relatief onbekende Harry Wesselink zich kandidaat gesteld.

Den Haag. Liesbeth Spies stelt zich kandidaat voor het leiderschap van het CDA. Als ze de lijsttrekkersverkiezingen wint, is ze de eerste vrouw die de partij gaat leiden.

Demissionair minister Spies (Binnenlandse Zaken) heeft zich gisteren gemeld als kandidaat en zegt dat ze als leider meer dan alleen „een sluitend huishoudboekje” wil. „Orde op zaken stellen” gaat volgens haar „ook en juist om de manier hoe we met elkaar omgaan”.

Het is voor het eerst dat regeringspartij CDA de 61.000 leden de mogelijkheid geeft een leider te kiezen.

De afgelopen dagen stelden zich ook al fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en onderwijsbestuurder Marcel Wintels kandidaat. Ook het relatief onbekende CDA-lid Harry Wesselink uit Nijmegen doet mee. De nu 46-jarige Spies was acht jaar Kamerlid. Ze was voorstander van de gedoogconstructie met de PVV en werd eind 2010 interim-partijvoorzitter. In die tijd werd het voorzitterschap van de partij via verkiezingen bepaald. Gisteren wees Spies in een persbericht op haar ervaring met dit soort partijdemocratie.

Spies verdween na haar interim-voorzitterschap voor korte tijd uit de landelijke politiek en werd gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland. Een jaar later kwam ze alweer terug als minister om Piet Hein Donner te vervangen toen hij vicepresident van de Raad van State werd. NRC