Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Leger stuurt troepen naar ministerie Kairo - elf doden na gevechten

Beeld Cagle Cartoons / Patrick Chappatte

Acht militaire voertuigen vol troepen zijn door het Egyptische leger richting het ministerie van Defensie gestuurd om relschoppers uiteen te drijven. Vanochtend botsten in het stadsdeel Abassitya in Kairo ultraconservatieve islamitische betogers met “onbekende belagers” waarbij elf doden vielen.

Reuters meldt dat het leger benadrukt niet de betoging te willen beëindigen, maar slechts de uitgebroken gevechten te willen beteugelen. Maar de demonstranten keerden zich volgens een zegsman ook tegen de soldaten. Bij de gevechten zouden stenen, knuppels en brandbommen gebruikt. Ook waren geweerschoten te horen.

Gevechten duurden enkele uren

Volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten en hulpverlening kostten de botsingen aan elf mensen het leven. Een Al Jazeera-journaliste ter plekke meldt dat de autoriteiten het dodental van elf bevestigen. Er zouden 49 gewonden zijn geteld.

Twitter avatar RawyaRageh Rawya Rageh Protesters under the bridge trapped.. Surrounded by forces, attackers (tho the latter have subsided for now) #Abbasiya #Egypt
Twitter avatar RawyaRageh Rawya Rageh Police& military clearing us. Police general tells me ‘May all of u working for Al Jazeera die.’ I say even me? He says - ALL of u #Egypt

De relatieve rust is wedergekeerd nadat een onbekend aantal belagers de paar honderd betogers bij zonsopkomst belaagden. Onduidelijk is hoeveel van de doden en gewonden tot de aanvallers behoren. Nadat de gevechten werden gestaakt, zwelde het geweld later in de morgen voor enkele uren weer aan. De situatie nabij het ministerie zou volgens ooggetuigen en het leger nu onder controle zijn.

Salafisten boos om uitsluiting topkandidaat presidentsverkiezingen

De veelal salafistische demonstranten hielden al enkele dagen een sit-in uit protest tegen de militaire bewindsvoerders van Egypte. Ze zijn boos op de militaire leiders in het land omdat hun kandidaat Hazem Abu Ismail onlangs werd uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen van later deze maand.

Twitter avatar Psypherize Ahmad H. Aggour Too much blood here. Some people are breaking down in tears. This is just like December. #MOD

Abdel Moneim Abol Fotouh, afgescheiden lid van de Moslimbroederschap en kandidaat voor de presidentsverkiezingen, heeft zijn campagne voorlopig gestaakt. Hij stelt dat het optreden van de ordetroepen vandaag een poging is de voor 1 juli geplande machtsoverdracht door het leger te belemmeren.