Kortkolom economie

‘Ruzie commissarissen Van Gansewinkel’

Rotterdam. De leden van de raad van commissarissen van afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel zouden knallende ruzie hebben over de opvolging van bestuursvoorzitter Ruud Sondag. Dat meldde Het Financieele Dagblad vanochtend op basis van bronnen binnen het bedrijf. De twee commissarissen die de eigenaren van Van Gansewinkel, de investeringsfondsen KKR en CVC, vertegenwoordigen willen een reorganisatie doordrukken en zouden een ‘koele saneerder’ als opvolger van de opgestapte topman Sondag willen aanstellen. Die stapte vorige maand op omdat hij weigerde die reorganisatie door te voeren. De beoogde opvolger zou Cees van Gent zijn, volgens bronnen een bestuurder die harde ingrepen niet schuwt. De twee onafhankelijke commissarissen, Boskalis-topman Peter Berdowski en voormalig Vopak-baas Carel van den Driest, dreigen met opstappen als de eigenaren hun zin toch doordrukken. (Novum)

Wall Street wint na meevaller industrie

Rotterdam. Wall Street is gisteren op de hoogste stand in meer dan vier jaar gesloten nadat de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie een onverwachte stijging liet zien. Deze was te danken aan een toename van nieuwe orders en export. De vrees onder beleggers voor een afzwakkende economie nam af, wat terug te zien was in onder meer een dalende goudprijs en een stijgende olieprijs. Ook won de dollar aan kracht ten opzichte van euro. De Dow Jones Index won een half procent op een slotstand van 13.279,32 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won 0,6 procent op 1.405,82 punten en de Nasdaq wist 0,1 procent aan te dikken tot 3.050,44 punten. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg in april van 53,4 naar 54,8. De markt hield vooraf echter rekening met een daling. (Novum)

Verkoop van bpm-vrije auto’s stijgt

Rotterdam. De verkoop van zuinige auto’s die zijn vrijgesteld van aanschafbelasting is vorig jaar met tien procent gestegen. De verkoop van auto’s zonder vrijstelling daalde juist met vier procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2011 werden 206.000 personenauto’s verkocht met bpm-vrijstelling. Dat zijn er 3,5 keer zo veel als in 2009. Mede daardoor ontving de overheid 1,3 miljard euro minder aan bpm dan in 2008, voor de vrijstellingsregeling werd ingevoerd. De regels voor de bpm-vrijstelling worden op 1 juli in het kader van kabinetsbezuinigingen overigens aangescherpt. Vooral het aantal dieselauto’s met vrijstelling is de afgelopen twee jaar explosief gestegen. In 2009 werden maar 65 vrijgestelde diesels verkocht. Vorig jaar waren dat er al zeventigduizend. (Novum)

Werkloosheid Duitsland blijft dalen

Rotterdam. Het aantal werklozen in Duitsland is in maart met 418.000 gedaald in vergelijking met maart vorig jaar. Ten opzichte van februari dit jaar waren er 177.000 minder werklozen. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau vandaag bekend. 5,6 procent van de Duitse beroepsgeschikte bevolking is nu werkloos. Dat zijn 2,3 miljoen mensen. De Duitse werkloosheid is de afgelopen jaren snel afgenomen, en was sinds de Duitse hereniging in 1990 nog nooit zo laag. In 2005 lag de werkloosheid nog boven de 10 procent. (Novum)

‘Facebook op 18 mei naar de beurs’

Rotterdam. Sociaal netwerk Facebook gaat op vrijdag 18 mei naar de beurs. Dat verwacht persbureau Reuters, op basis van anonieme bronnen. 7 mei begint Facebook’s promotierondje langs investeerders. (NRC)