Kortkolom buitenland

Negen doden bij aanval op betogers in Kairo

Kairo. Negen mensen zijn vandaag gedood en meer dan vijftig gewond bij een aanval door onbekenden op 600 betogers die sinds enkele dagen bivakkeerden bij Egyptische ministerie van Defensie in Kairo, en die het vertrek van het leger uit de politieke macht eisten. Onder de betogers waren aanhangers van salafistenleider Hazem Abu Ismail, die vorige maand als kandidaat in de komende presidentsverkiezingen werd geschrapt. Geweld door onbekenden tegen betogers is vaak het werk van politie in burger of anderen die door de machthebbers worden ingehuurd. (AFP)

15 Syrische militairen gedood in hinderlaag

Beiroet. Vijftien Syrische militairen onder wie twee kolonels zijn vandaag gedood in een hinderlaag van Syrische rebellen in de provincie Aleppo. Dat heeft een Syrische mensenrechtenorganisatie meegedeeld. In New York zei de chef vredesbewaring van de VN, Hervé Ladsous, dat het staakt-het-vuren dat officieel op 12 april is ingegaan, zowel door de autoriteiten als de gewapende oppositie wordt geschonden. Ladsous wilde niet zeggen welke zijde het bestand het meest schendt. (AFP)

Macedonië: arrestaties extremisten na moord

Skopje. In Macedonië zijn gisteren twintig personen gearresteerd in verband met de moord op vijf Macedonische mannen in april, in een dorpje nabij Skopje. Onder hen zijn moslimextremisten die samen met de Talibaan in Afghanistan hebben gevochten, volgens de autoriteiten. De verdachten zouden „angst hebben willen zaaien”. In lokale media wordt gespeculeerd dat het om etnische Albanezen gaat. Macedonië is verdeeld tussen christelijke Macedoniërs en islamitische etnische Albanezen. De laatste tijd lijken de spanningen tussen die groepen te groeien. (Reuters)

Civiele zaak tegen Strauss-Kahn gaat door

New York. Een rechter in New York heeft gisteren groen licht gegeven voor een civiel proces tegen Dominique Strauss-Kahn, de voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds die door een kamermeisje van het Sofitel-hotel is beschuldigd van verkrachting. De rechter verwierp het beroep dat zijn advocaten hadden gedaan op diplomatieke immuniteit. Het is niet tot een strafproces gekomen omdat de openbare aanklager twijfels had over de geloofwaardigheid van het kamermeisje als getuige. Er is nog geen datum voor het civiele proces. (AFP)

Gevechten in Mali, nieuwe coup afgewend

Bamako. Na zware gevechten in de Malinese hoofdstad Bamako hebben militairen van de junta een coup afgewend van troepen die loyaal zijn gebleven aan de afgezette president Amadou Toumani Touré. Volgens ziekenhuismedewerkers zijn er sinds de gevechten maandag begonnen zeker veertien doden gevallen. Militairen van de junta namen gisteren de belangrijkste kazerne van de presidentiële garde in. (AP, Reuters, BBC)

Somalië: zeven doden bij zelfmoordaanslag

Mogadishu. Zeven mensen, onder wie twee parlementariërs, zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in Centraal-Somalië. Dat hebben lokale autoriteiten gezegd. De aanslag had plaats in een café in Dusamareb, waar zich ongeveer twintig politici hadden verzameld om te helpen bij de oprichting van een lokale regering. De islamitische terreurgroep Al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist. Al-Shabaab staat op een aantal fronten in het zuiden van Somalië onder druk, maar controleert nog een groot deel van het land. (AP, BBC)