Kortkolom binnenland

Onlusten bij betoging in Amsterdam

Amsterdam. Bij een demonstratie van anarchisten in Amsterdam zijn gisteravond onlusten uitgebroken. 23 mensen werden gearresteerd. Zij zaten vanmorgen nog vast, meldde de politie. Ongeveer 150 anarchisten in zwarte kleding en met spandoeken hadden zich rond 19.00 uur op het Mercatorplein in Amsterdam-West verzameld om richting het centrum te marcheren. In een zijstraat van het plein kwam het tot een confrontatie met de ME en de bereden politie. Burgemeester Van der Laan had de demonstranten van tevoren beperkingen opgelegd. Zij mochten onder anderen geen gezichtsbedekkende kleding dragen, omdat dat een signaal kon zijn dat ze aanstuurden op een confrontatie. Vier mensen werden gearresteerd voor belediging, vernieling of belemmering. Negentien mensen werden aangehouden voor het niet naleven van de beperkingen. (NRC)

Voetballer niet vervolgd voor jodenleuzen

Den Haag. Voetballer Lex Immers van ADO Den Haag hoeft niet te worden vervolgd voor het scanderen van ‘we gaan op jodenjacht’. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald. De 25-jarige voetballer deed zijn uitlatingen vorig jaar maart tijdens een feest in het supportershome na een gewonnen wedstrijd tegen Ajax. Het Openbaar Ministerie wilde Immers eerder al niet vervolgen. Daarop stapte Federatief Joods Nederland naar het hof. Volgens het hof zou Immers niet de bedoeling hebben gehad joden te beledigen of tot haat tegen het joodse volk aan te zetten. (Novum)

Gasopslag Bergermeer mag van Raad van State

Den Haag. De Raad van State geeft toestemming voor gasopslag onder de Noord-Hollandse Bergermeerpolder. De hoogste bestuursrechter heeft alle bezwaren van de gemeente Bergen en omwonenden ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk. Vorig jaar mei gaf het kabinet toestemming voor de grootschalige ondergrondse gasopslag, in een oud aardgasveld op twee kilometer diepte ten westen van Alkmaar. Omwonenden vrezen aardbevingen en twijfelen aan de veiligheid van de aardgasputten. (Novum)