Kijken en luisteren: een korte geschiedenis van fluitliedjes

Beeld Cagle Cartoons / Cameron Cardow

U kent ze wel, van die liedjes of muziekstukken waarin een fluitstukje zit. Zoals dat beroemde fluitsignaal van Ennio Morricone uit 1964, of dat neurotische gefluit van Bernard Herrmann uit 1968. Van alle bekende film- en muziekfluitjes is nu een overzichtsfilmpje.

Het Collective Cadenza, een Amerikaans gezelschap dat vaker overzichten van muzikale historische fenomenen maakt, zet in ruim drieënhalve minuut de geschiedenis van het fluiten in muziek uiteen. De 26 gekozen liedjes vatten een periode van 98 jaar gefluit samen, en wel van 1914 tot 2012. Herkent u ze allemaal?

Nog meer? Bekijk ‘De Geschiedenis Van Teksten Die Geen Teksten Zijn’, over stukjes ‘lalala’ die voor tekst moeten doorgaan:

Wij kijken al met smart uit naar de volgende video, die 15 mei moet uitkomen en ‘ZUCKERBERG: The Musical!’ gaat heten.

    • Judith Laanen