Kamervoorzitter Gerdi Verbeet stopt en keert niet terug in parlement

Illustratie NRC / Koen Smeets

Gerdi Verbeet stopt als voorzitter van de Tweede Kamer en keert ook niet terug als Kamerlid voor de PvdA. Dat heeft ze vanmiddag in een verklaring laten weten. Ze zegt dat het Kamervoorzitterschap een “zware functie” is gebleken.

Verbeet werkt al sinds 1994 op het Binnenhof. Ze begon in dat jaar als politiek adviseur van Tineke Netelenbos, toen staatssecretaris van Onderwijs. Van 1998 tot 2001 ondersteunde ze PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert; daarna ging ze zelf de Kamer in. De afgelopen zes jaar was ze Kamervoorzitter, vanaf 6 december 2006. In die periode heeft ze naar eigen zeggen geprobeerd “mijn bijdrage te leveren aan onze mooie, sterke parlementaire democratie”. Verbeet vond de functie van voorzitter “een buitengewoon eervol, uitdagend en boeiend ambt”, maar noemt het ook “een zware functie”, met “lange dagen in woelige tijden”.

Na bijna twintig jaar werkervaring in Den Haag vindt Verbeet het “tijd voor andere zaken”. “Hiermee komt een eind aan een periode waarvan ik met volle teugen heb genoten”, aldus de vertrekkend voorzitter.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom reageerde via Twitter op het vertrek van Verbeet:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom In een turbulente periode leidde Verbeet met souplesse én met humor het debat in goede banen. Haar vertrek is een verlies voor Kamer en PvdA

Verbeet kwam regelmatig in aanvaring met PVV vanwege grof taalgebruik

Vooral in haar beginjaren als voorzitter had Verbeet nu en dan aanvaringen met fracties, met name die van Geert Wilders’ PVV, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag:

“In 2006 diende PVV-Kamerlid Fritsma een motie in tegen de aanstelling van de PvdA-staatssecretarissen Albayrak en Aboutaleb, omdat zij een dubbele nationaliteit hadden. Volgens de PVV handelde Verbeet toen onjuist en partijdig. In juni 2010 had ze overigens haar nieuwe termijn als voorzitter juist te danken aan de PVV; die fractie koos toen voor Verbeet en niet voor VVD’er Charlie Aptroot. Verbeets voorzitterschap kwam geregeld in het licht te staan van verruwing van het parlementaire taalgebruik. Moet de Kamervoorzitter ingrijpen als Kamerleden elkaar onheus bejegenen? Het recentste voorbeeld daarvan was het ‘doe-normaal-man’-incident tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorig jaar, waarin Geert Wilders en premier Rutte elkaar bits toespraken.”