Justitie behandelt klachten over discriminatie door wietpas niet

De klachten die bezoekers dinsdag hebben ingediend omdat ze bij coffeeshop Easy Going in Maastricht zijn geweigerd vanwege hun nationaliteit, worden door justitie niet behandeld.

Coffeeshophouder en voorzitter van Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans hoopte als protest tegen de gisteren ingevoerde wietpas een proefproces uit te lokken, door middel van aangiften van discriminatie door geweigerde bezoekers. De rechtbank in Den Haag bepaalde  vorige week al dat er van discriminatie geen sprake van is, maar het VOCM is het daar niet mee eens en gaat in beroep. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie verklaarde tegenover persbureau Novum dat de uitspraak de reden is dat justitie niets doet met de klachten:

“Wij voeren slechts overheidsbeleid uit en de overheid heeft bepaald dat dit niet strafbaar is.”

Josemans probeert ook om via een andere juridische weg de wietpas te blokkeren: Easy Going ging nadat een aantal buitenlandse klanten was geweigerd alsnog open voor iedereen. De coffeeshop kreeg daarop een waarschuwing en moet een maand dicht als er vandaag weer een overtreding wordt geconstateerd. Met het sluitingsbevel kan Josemans naar de rechter stappen. Easy Going is vandaag opnieuw voor iedereen open.

Ook de geweigerde bezoekers kunnen nog een proces uitlokken. Als ze naar het gerechtshof in Den Bosch stappen kunnen ze justitie dwingen alsnog vervolging in te stellen. Of zij dit gaan doen, is niet duidelijk.

Honderd gedwongen ontslagen

Zoals werd gevreesd, zijn er als gevolg van de wietpas inmiddels al bijna honderd ontslagmeldingen gedaan door werknemers van coffeeshops in Noord-Brabant en Limburg. Omdat dat alleen meldingen zijn van werknemers die het oneens zijn met hun ontslag, ligt het echte aantal vermoedelijk nog hoger.

Volgens Josemans werken in Limburg 440 mensen bij coffeeshops, waarvan er in november al 360 preventief zijn ontslagen. Hij verwacht dan ook dat de werkgelegenheid in Limburg als gevolg van de wietpas afneemt:

“Per jaar trekken wij 1,8 miljoen bezoekers. Die besteden 89 miljoen euro in de stad, bijvoorbeeld aan kleding. Dat is goed voor nog eens duizend banen.”

Sinds gisteren zijn coffeeshops in het zuiden van het land verplicht alleen leden met een wietpas binnen te laten. Klanten kunnen alleen lid worden van een coffeeshop in hun eigen woonplaats. Op die manier wil de overheid overlastgevende drugstoeristen uit het buitenland weren. Verschillende coffeeshops in Maastricht en Tilburg verzetten zich tegen de wietpas door de regels niet na te leven.