Jeroen Brouwers: ‘Ik zie mij niet nog eens 10 jaar aan een roman pulken’

Auteur Jeroen Brouwers heeft aan de Vlaamse zender Canvas te kennen gegeven na Bittere Bloemen geen roman meer te zullen schrijven. Dat meldt de literaire weblog Tzum. Met wat dus zijn laatste roman zal zijn, Bittere Bloemen, maakt Brouwers aanstaande zaterdag 5 mei kans op een Gouden Boekenuil.

In het interview zegt Brouwers het volgende:

,,Je praat met een oude man, het oeuvre is er, staat er grotendeels. Wat er nu nog komt zijn toegiften, dat zijn de toetjes.”

Brouwers zegt het niet te zien zitten weer een nieuwe roman in de steigers te zetten:

,,een roman op touw zetten, bij god, dat is me een karwei hoor, je bent daar jaren mee bezig wil je dat ernstig doen. En nog eens 10 jaar lang aan een roman gaan pulken, ik zie mij dat niet meer doen.”

Het hele interview staat op Youtube:

In een recensie schreef Elsbeth Etty het volgende over Bittere Bloemen:

Zoals in al zijn grote romans, waartoe dit van vergeefsheid doortrokken angstdelirium zeker gerekend mag worden, kan Brouwers eenvoudig niet zonder de fictionele realiteit van de mythe, de literatuur, de film, de opera, het toneel of de poëzie. Die fictionele werkelijkheden zijn, net als bij de door Brouwers bewonderde Mulisch, onderdeel van zijn gemythologiseerde autobiografie. Ook of juist de dingen die niet gebeurd zijn, maar die zich afspelen in de krochten van het onderbewustzijn, de plaats waar de driften, angsten en verlangens wonen, zijn in de poëtica van Brouwers autobiografisch.

De vakjury van de Gouden Boekenuil, de Vlaamse literaire prijs voor het beste Nederlandstalige boek van 2011, bestaat uit Marc Reynebeau, Elsbeth Etty, Wim Brands, Roderik Six en Frederick Vandromme. Juryvoorzitter is Phara de Aguirre. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden. De prijs wordt op 5 mei in Gent uitgereikt.

 

    • Roderick Nieuwenhuis