Italië droomt over ‘Merti’: Merkel & Monti

En waarom zou na Merkozy niet Monkel kunnen komen, of Merti? De Italiaanse pers speculeert al een paar dagen over de mogelijkheid dat Mario Monti de plaats inneemt van Nicolas Sarkozy als de Europese regeringsleider met wie bondskanselier Merkel samen het Europese beleid wil uitzetten. Iemand met wie zij zich verwant voelt en wiens intenties zij vertrouwt. La Repubblica schrijft zelfs over een „geheim pact” tussen Monti en Merkel. Het doel is een wat Duitser Italië, als het om financiële discipline gaat, en een wat Italiaanser Duitsland, als het gaat om maatregelen om de groei te stimuleren. Mario Monti heeft steeds onderstreept dat de aanpak van de schuldencrisis niet alleen gericht moet zijn op bezuinigingen, maar ook op groei. Ook in andere landen is dat pleidooi steeds sterker te horen. Maar uit de mond van Monti, die Italië een forse financiële discipline heeft opgelegd, klinkt dat voor Merkel een stuk geloofwaardiger dan uit de mond van politici die daar eerder een loopje mee hebben genomen. (Marc Leijendekker)