Het eeuwige gissen naar Osama’s laatst gesproken woorden

De laatste woorden van Osama: een jaar na z’n dood is het nog steeds gissen. Maar daar komt verandering in. Volgende week worden ze online gezet, althans, z’n geschreven woorden dan.

De documenten zijn gevonden door de Navy SEALS, die Osama vorig jaar doodden. In het huis van de man die het presteerde om gedurende tien jaar de meest gezochte terrorist op aarde te zijn, troffen ze naast briefwisselingen ook een handgeschreven dagboek aan. Uit de documenten zou onder andere blijken dat al-Qaeda ‘ramp na ramp’ overkwam.

‘Het is goed, ik heb een pizza besteld!’

Een groot deel van het verhaal kennen we. De speech van Obama waarin hij zijn historische woorden uitspreekt, de foto van een verschrikte Clinton wat eigenlijk toch gewoon een kuchje was, de wens van een deel van de wereld om bewijzen te zien. De Amerikaanse filmmaker Michael Moore verwoorde het kort na de dood van Osama zo: wat Obama in twee jaar lukte, kreeg Bush in ruim zeven jaar niet voor elkaar.

Maar wat Osama zei, voordat hij werd gedood in een vuurgevecht , dat kunnen we alleen maar raden. In een reconstructie van Time vorige week over de dood van Bin Laden staat dat hij tegen zijn vrouw zou hebben gezegd dat ze het licht niet moest aandoen, toen hij explosies hoorde. Maar er zijn ook een hoop veel grappigere speculaties. Zoals:

“No, it’s cool guys, I ordered a pizza. Just answer the door.”
“Look, there are a lot of things I don’t remember from ten years ago…”
“Damn! If I’d had the phone connected, someone would’ve warned me!”
“I need a house full of Navy SEALS like I need a hole in the head!”

De beste poging de laatste woorden van Osama te raden is gedaan door David Letterman. ‘Een mol’ bij de CIA zou de laatste woorden aan hem hebben doorgegeven. Een top tien, ‘fresh from the state department’:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CdsQAXIyzzk

    • Mirjam Remie