Hamas voert geheime gesprekken met lidstaten EU - ‘zeer interessant’

Cagle Cartoons / Taylor Jones

De militante islamitische organisatie Hamas heeft de afgelopen maanden in het geheim overleg gevoerd met vijf lidstaten van de Europese Unie, naar verluidt ook met Nederland.

Dat heeft Osama Hamdan, die namens de Palestijnse groepering Hamas de buitenlandse betrekkingen voor zijn rekening neemt, vandaag gezegd tegen persbureau AP.

Hamdan zei dat de gesprekken met de EU gericht waren op de positie van Hamas ten opzichte van Israël en de vastgelopen vredesonderhandelingen. Hamdan wilde niet zeggen met welke landen er overleg is gevoerd, maar volgens drie anonieme Hamas-leden uit Gaza is onder andere gesproken met Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland.

‘Zeer interessante’ ontwikkeling, als gesprekken echt zijn

Buitenlandredacteur en Midden-Oosten-deskundige voor NRC Handelsblad Carolien Roelants zegt dat het ‘zeer interessant’ is als deze gesprekken ook echt plaatsvinden:

“Als het waar is dat deze gesprekken gevoerd worden, is het zeer interessant omdat er tot nog toe geen officiële contacten hebben plaatsgevonden. De EU heeft officiële contacten namelijk altijd afhankelijk gesteld van bepaalde voorwaarden: de erkenning van Israël, het afzweren van geweld en de erkenning van de akkoorden die de Palestijnse regering heeft gesloten. Onofficiële contacten voor bijvoorbeeld hulpverlening zijn er soms wel.”

Opmerkelijk dat Nederland ook mee zou doen

Dat Nederland ook mee zou doen aan de gesprekken verbaast Roelants, omdat demissionair minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de banden met Israël de laatste tijd enorm heeft aangehaald. Volgens Roelants heeft de Hamas-leider Khaled Meshal de laatste tijd informeel gezegd dat Hamas de strijd geweldloos moet voeren.

Tot dusver heeft geen enkele van de genoemde EU-regeringen de gesprekken bevestigd.

Fatah en Hamas vormen nationale eenheidsregering

Onlangs tekenden de leiders van Fatah en Hamas nog een akkoord voor een nationale eenheidsregering. De regering moet verkiezingen voorbereiden die een eind maakt aan de Palestijnse tweespalt.

    • Judith Laanen