Gerdi Verbeet uit Kamer

Gerdi Verbeet stopt als voorzitter van de Tweede Kamer. Ze komt ook niet meer op de kandidatenlijst voor de PvdA. Vanmorgen stuurde Verbeet een verklaring naar de Tweede Kamer, waarin ze zegt dat het voorzitterschap „een zware functie” is gebleken: „lange dagen in woelige tijden”.

Gerdi Verbeet (61) werkte achttien jaar op het Binnenhof. Ze begon in 1994 als politiek adviseur van Tineke Netelenbos, toen staatssecretaris van Onderwijs. Van 1998 tot 2001 ondersteunde ze PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert; daarna ging ze zelf de Kamer in. De afgelopen zes jaar was ze voorzitter. „Het is tijd voor andere zaken”, zegt Verbeet in haar verklaring. „Als ik nu kies voor een plaats op de lijst, dan verplicht ik mij opnieuw vier jaar 24/7 beschikbaar te zijn als volksvertegenwoordiger.”

Vooral in haar beginjaren als voorzitter had Verbeet nu en dan aanvaringen met fracties, met name die van Geert Wilders’ PVV. In 2006 diende PVV-Kamerlid Fritsma een motie in tegen de aanstelling van de PvdA-staatssecretarissen Albayrak en Aboutaleb, omdat zij een dubbele nationaliteit hadden. Volgens de PVV handelde Verbeet toen onjuist en partijdig. In juni 2010 had ze overigens haar nieuwe termijn als voorzitter juist te danken aan de PVV; die fractie koos toen voor Verbeet en niet voor VVD’er Charlie Aptroot.

Verbeets voorzitterschap kwam geregeld in het licht te staan van verruwing van het parlementaire taalgebruik. Moet de Kamervoorzitter ingrijpen als Kamerleden elkaar onheus bejegenen? Het recentste voorbeeld daarvan was het ‘doe-eens-normaal-man’-incident tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorig jaar, waarbij Geert Wilders en premier Rutte elkaar bits toespraken.