Foie de canard, zomaar in ’t wild

Na drie jaar intensief zoeken heb ik het dan eindelijk gevonden: een plek om in de weekenden en vakanties naartoe te gaan. Geen ‘sjélèt’ met van die onderhoudsarme, maar o zo lelijke kunststof wandjes, nee; een écht houten huisje. Voorzien van een minikeuken, een poppendouche en een vlierinkje waarop precies twee kinderbedjes passen. Heel rustgevend vind ik het, als de wereld wordt teruggebracht tot deze miniproporties. Zelfs de dieren die de omliggende tuin bevolken zijn klein. In het appelboompje zit een hartbrekend vogeltje dat net heeft leren vliegen en door de naastgelegen sloot zwemt een trotse moedereend met acht pluizige kindertjes. Uitgebreid koken zal ik er niet, daarvoor is het keukentje er te bescheiden. En ik wil niet te lang achter het poppenfornuis staan, want dan kan ik het vogeltje niet in de gaten houden. En de eendjes niet zien zwemmen. Bovendien heb ik mijn handen vol aan al dat hout dat moet worden geschuurd en gebeitst. Vandaag dus een eenvoudig, maar fijn picknickgerecht: crostini met Parmaham, geitenkaas en tijmgelei.

Snij voor de tijmgelei de appels in stukken. Klokhuis en schil kunnen gewoon mee. Doe de stukken in een pan met een flinke bos tijm en doe er een halve liter water, 25 ml witte wijn azijn en een stevige kneep citroensap bij. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat de appels een minuut of 20 koken tot ze zacht zijn. Leg een theedoek of een paar lagen keukenpapier in een zeef, stort alles erin en laat het een paar uur uitlekken. Breng het appelsap dat u overhoudt aan de kook, voeg er een eetlepel (riet-)suiker aan toe en roer tot dit is opgelost. Laat het sap een kwartiertje zachtjes koken. Doe er na tien minuten een eetlepel fijngehakte, verse tijmblaadjes bij. Proef even en voeg naar smaak meer suiker toe. Leg een gelatineblaadje 5 minuten in koud water, knijp het uit en doe het bij het sap, haal de pan van het vuur en roer goed tot de gelatine is opgelost. Doe de gelei in een potje of een Tupperwarebakje en sluit af met een deksel. Zet het, als het is afgekoeld, een paar uur in de koelkast. Snij een paar sneden brood, smeer ze in met olijfolie en leg ze even onder de hete grill of bak ze in een koekenpan. Pak alles in in uw picknickmand en spreid op een recreatieplek naar keuze uw kleedje uit. Beleg de broodjes met wat rucola, ham en kaas en garneer met een half theelepeltje tijmgelei. De gelei is ook erg lekker bij lamskoteletjes van de (mini) barbecue.

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma), Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (woe), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij).

In de bijlage Lux schrijftMarjoleine de Vos elke zaterdag een rubriek over eten.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok