Feyenoord blijft belangrijkste kandidaat voor de tweede plek

Feyenoord heeft één wedstrijd voor het einde van de competitie de beste kaarten om tweede te worden – de plek die recht geeft op de voorronde van de Champions League. PSV blijft op een puntje afstand echter op de loer liggen. Beide ploegen wonnen vanavond zonder problemen. Onderin hangt Excelsior degradatie boven het hoofd.

Feyenoord heeft één wedstrijd voor het einde van de competitie de beste kaarten om tweede te worden - de plek die recht geeft op de voorronde van de Champions League. PSV blijft op een puntje afstand echter op de loer liggen. Beide ploegen wonnen vanavond zonder problemen. Onderin hangt Excelsior degradatie boven het hoofd.

Feyenoord wint met 4-1 van Heracles Almelo

Heracles is een middenmoter in de Eredvisie, maar toch verscheen de ploeg extra gretig aan de aftrap. Als verliezend bekerfinalist is Heracles erbij gebaat dat niet Feyenoord, maar PSV tweede wordt, zodat de tukkers Europa in mogen. Toch liepen de bezoekers de hele wedstrijd achter de feiten aan. Otman Bakkal scoorde al na tien minuten de openingstreffer. De middenvelder reageerde attent op de rebound die ontstond nadat Ruben Schaken op de paal schoot.

Feyenoord liet het balbezit aan Heracles, maar toch was de thuisploeg razend gevaarlijk in de omschakeling. Een counter leidde vroeg in de tweede helft tot de 2-0. Jerson Cabral werd vrijgespeeld aan de rechterkant en schoot vervolgens met links binnen. De marge van twee werkte bevrijdend voor Feyenoord, dat daarna even alle remmen los gooide. Via Sekou Cissé en Schaken liep de ploeg van Ronald Koeman uit naar 4-0, waarna Willie Overtoom iets terugdeed.

PSV heeft weinig moeite met ADO Den Haag

PSV had geen kind aan ADO Den Haag. De ploeg van interim-trainer Philip Cocu was vele malen sterker, schrijft Novum, maar toch duurde het tot halverwege de eerste helft voordat de Eindhovenaren op voorsprong kwamen. Jeremain Lens hield knap controle over de bal en werkte van dichtbij binnen. Zeven minuten voor rust gooide Ola Toivonen de wedstrijd op slot.

In de tweede helft legde arbiter Braamhaar de wedstrijd tijdelijk stil vanwege hevig onweer. Na een onderbreking van ruim twintig minuten kreeg PSV van ADO alle gelegenheid om het publiek in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen nog eens te vermaken. Toivonen, Zakaria Labyad en Dries Mertens voerden de score in de slotfase op.

In de slotfase reageerde ADO-middenvelder Kevin Visser zijn frustraties af op Mertens en mocht hij met direct rood inrukken. Door het verlies van VVV-Venlo bij Ajax is ADO officieel verzekerd van lijfsbehoud in de Eredivisie.

Zondag gaat Feyenoord op bezoek bij Heerenveen, terwijl Excelsior gastheer is van PSV.

AZ laat twee punten liggen bij NEC

Ondertussen had AZ, de nummer vier, het wel lastig. NEC-spits Zeefuik maakte na 13 minuten de 1-0. De stand werd echter na 59 minuten weer rechtgetrokken via Boymans. Verder kwamen de Alkmaarders niet, waardoor ze naar de vijfde plek zakken.

FC Twente begint sterk, maar SC Heerenveen wint in Enschede

De ontmoeting tussen de subtoppers uit Twente en Heerenveen leverde een erg leuke eerste helft op. Het leek er aanvankelijk sterk op dat Twente op winst afstevende, toen Luuk de Jong de 1-0 scoorde (ongeveer tegelijk met zijn broer bij Ajax). Hij maakte de 2-0 ook, waarna de Eredivisie-topscorer Bas Dost na 22 minuten iets terugdeed. Het was 2-1 bij rust. Na rust stormden de bezoekers eroverheen: Assaidi, Narsingh en nogmaals Assaidi maakten er 2-4 van. Het slotakkoord kwam van Twente toen verdediger Douglas de 3-4 binnenkopte. Heerenveen gaat AZ voorbij in de stand.

Degradatieduel De Graafschap - Excelsior kent (nog) geen winnaar

Een regelrecht degradatieduel, deze ontmoeting. El Hassnaoui (De Graafschap) en Bruins (Excelsior) zorgden voor een 1-1 ruststand. Ook daarna bleven de ploegen elkaar in evenwicht houden: Alberg maakte in de 55e minuut voor een 1-2 voorsprong voor Excelsior, maar twaalf minuten voor tijd werd het 2-2 door De Leeuw. Ook hier was de onweer spelbreker, waardoor de wedstrijd stilgelegd moest worden. Pas tegen 23.00 uur konden de laatste vijf minuten gespeeld worden, maar het bleef bij de gelijke stand. Excelsior blijft daarom laatste en moet zondag winnen van PSV om degradatie te ontlopen.

FC Utrecht en Vitesse houden het op een gelijkspel

Voor Utrecht en Vitesse stond er vandaag weinig op het spel. Wel zagen de toeschouwers in de Domstad voor rust twee doelpunten: Duplan en Chanturia zorgden voor de 1-1 tussenstand. Alsof het zo afgesproken was, maakten beide ploegen ook na rust keurig hun doelpuntje: Demouge en Hofs zorgden voor de 2-2 eindstand. Utrecht staat elfde, Vitesse zevende.

FC Groningen en NAC Breda in evenwicht

Het na de winterstop teleurstellend presterende FC Groningen begon ook tegen NAC niet sterk. Na een kwartier maakte verdediger Luijckx de 0-1 voor de uitploeg. Vlak voor tijd trok Tadic de stand nog recht: 1-1. Groningen staat nu dertiende, NAC veertiende.

RKC Waalwijk scoort vijf keer tegen Roda JC

Het meeste spektakel in de eerste 45 minuten kwam uit Waalwijk: maar liefst vijf goals werden gemaakt tussen de nummer negen en acht van de tussenstand. Sno, Ten Voorde en twee keer Meijers troffen doel voor RKC; Junker maakte de enige goal voor Roda. Malki (Roda) en Sno (RKC) bepaalden in de tweede helft de eindstand op 5-2.

Aanstaande zondag is de laatste speelronde van het seizoen. Dit is nu de stand.