Explosies in Kabul kort na verrassingsbezoek Obama

US President Barack Obama delivers an address to the American people on US policy and the war in Afghanistan during his visit to Bagram Air Base May 2, 2012 in Afghanistan. Obama told Americans the goal of defeating the Al-Qaeda network was within reach, more than a decade after the September 11 attacks. AFP PHOTO / POOL / Kevin LAMARQUE Obama spreekt het Amerikaanse volk toe tijdens zijn bezoek aan Afghanistan. Foto AFP / Kevin Lamarque

Bij een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker zes mensen omgekomen. De aanslag vond plaats kort na het vertrek van Obama, die een onaangekondigd bezoek had gebracht aan Afghanistan.

Het zou gaan om een zelfmoordaanslag met een auto vol explosieven. Volgens de Talibaan was de aanslag een reactie op het bezoek van Obama.

Obama bracht gisteren een bliksembezoek aan Afghanistan, precies een jaar nadat terroristenleider Bin Laden in Pakistan werd gedood. Samen met de Afghaanse president Hamid Karzai tekende Obama een overeenkomst over Amerikaanse economische en diplomatieke steun in Afghanistan na het vertrek van de Amerikaanse militairen in 2014.

Obama: landen zijn klaar om oorlog te vervangen door vrede

Obama zei na de ondertekening dat de beide landen klaar zijn om ‘de oorlog te vervangen door vrede’. Karzai zei dat de Afghanen ‘nooit de hulp van de Amerikanen zullen vergeten’ en voegde daaraan toe dat de overeenkomst laat zien dat de VS en Afghanistan blijven strijden tegen terrorisme.

In de overeenkomst staat onder andere welke rol de VS spelen op gebieden als veiligheid, economie en bestuur. De reikwijdte van de overeenkomst is beperkt en geeft de beide landen vooral politieke rugdekking: de soevereiniteit van Afghanistan wordt gegarandeerd en de VS kunnen de impopulaire gevechtsmissie beëindigen, maar houden er toch een vinger in de pap.

Obama sprak Amerikaans volk toe

“Mijn doel om Al-Qaeda te verslaan is nu binnen bereik”, sprak Obama live tot het Amerikaanse volk (toespraak). “Nu we een decennium van conflicten in het buitenland en economische crisis thuis achter de rug hebben, is het tijd om Amerika te vernieuwen”, zei hij. “De tijd van oorlog begon in Afghanistan en dit is de plek waar de oorlog zal eindigen.”

Ook sprak Obama de Amerikaanse troepen in het land toe. “Een jaar geleden kwam er gerechtigheid toen we Bin Laden pakten.” Zonder de troepen was het niet gebeurd, aldus Obama die zijn dank uitsprak.

Bliksembezoek staat symbool voor Afghanistan-politiek Obama

Het bliksembezoek van Obama aan Afghanistan en de ondertekening van de overeenkomst zijn van groot belang: het staat symbool voor de politiek van Obama met betrekking tot de oorlog in Afghanistan. Hij kan nogmaals voor het voetlicht brengen dat juist tijdens zijn presidentstermijn de oorlog wordt beëindigd. Dit kan hem helpen in zijn strijd voor een tweede termijn als president van de VS.

Herdenking moord Bin Laden

Het bezoek had niet geheel toevallig precies een jaar na de liquidatie van Al-Qaedaleider Osama bin Laden plaats. Volgens naaste medewerkers was de herdenking van de moord op Bin Laden niet het doel van de reis, maar is het een welkome bijkomstigheid.

In totaal is Obama zeven uur in Afghanistan geweest.